Vijesti

Oružane snage BiH izvšile sanaciju mosta u općini Doboj-Istok

16.2.2015

S ciljem pružanja pomoći nadležnim civilnim organima u otklanjanju posljedica prirodne nesreće i normalizacije uslova za život stanovništva u pogođenim područjima, Oružane snage BiH su u saradnji sa EUFOR-om i UNDP-om, 13.02.2015. godine, na upotrebu predale rekonstruiran i obnovljen most u MZ Lukavica, općina Doboj-Istok.

Most je srušen u nezapamćenim majskim poplavama koje su zadesile BiH. Sam projekat konstrukcije i postavljanja mosta bio je od velikog značaja za dio stanovništva MZ Lukavica, koji su bili odsječeni od ostatka sela i glavnih komunikacija za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Na obnovi ovog drveno-metalnog mosta, dužine 12 metara i širine 4 metra, radili su pripadnici Inžinjerijskog bataljona OS BiH u saradnji sa Mobilnim trening timom EUFOR-a iz sastava kontigenta Mađarske, a za sanaciju istog bilo je potrebno 15 radnih dana.

Obnovu mosta zajednički su finansirali Evropska unija i općina Doboj-Istok.

Projekat izgradnje i sanacije razrušenih mostova, nakon katastrofalnih poplava, samo je jedan u nizu projekata kojima Oružane snage BiH, uz pomoć prijatelja, ispunjavaju svoju misiju pomoći civilnom stanovništvu.

U skladu sa mogućnostima, OS BiH će se i dalje odazivati apelima za pomoć civilnim institucijama sve dok se život potpuno ne normalizuje u mjestima koje je zadesila nedavna prirodna katastrofa. Ove aktivnosti su u stvari i vezane za izvršavanje jedne od osnovnih misija OS BiH, a to je pomoć civilnim institucijama u slučaju elementarnih nepogoda.

Info- ZŠ OS BiH

 

5 FOTO GALERIJA