Vijesti

Sastanak delegacije MO i OS BiH s delegacijom Predupravnog odbora Balkanskih vojnomedicinskih snaga

15.3.2016

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, koju je predvodio zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić, sastala se danas, 15.03.2016. godine u Ministarstvu odbrane BiH, s predsjedavajućim Predupravnog odbora Balkanskih vojnomedicinskih snaga Krstom Malinkovskim. Sastanku su prisustvovali i savjetnik u Predupravnom odboru BMS iz SAD-a pukovnik Kevin Hill i savjetnik u Predupravnom odboru BMS iz Kraljevine Norveške major Tor Ole Vormdal.

Tokom sastanka razgovaralo se o učešću Ministarstva odbrane BiH u radu stalne organizacije Balkanskih medicinskih snaga (BMS), (Balcan Medical Task Force - BMTF), kao i o mogućem doprinosu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH kriznoj strukturi BMS-a.

Balkanske medicinske snage su multinacionalne snage namijenjene za brzo reagiranje u slučajevima prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, a zemlje koje učestvuju u ovom projektu su Alabanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija.

Zamjenik minstra odbrane Boris Jerinić je u uvodnom dijelu sastanka izrazio dobrodošlicu i zahvalnost na posjeti predstavnika Predupravnog odbora Balkanskih medicinskih snaga, istakavši opredjeljenje Ministarstva odbrane BiH za učešćem u ovom projektu, kao i važnost projekta čija je svrha da osigura medicinsku pomoć u operacijama odgovora na krizne situacije, posebno u slučaju prirodnih katastrofa, kao što su poplave, požari i sniježne padavine. Zamjenik Jerinić je, također, iskazao zahvalnost Republici Makedoniji koja je preuzela ulogu domćina ovog projekta, kao i vladama SAD-a i Kraljevine Norveške koje podržavaju ovaj projekat, koji „ide na dobrobit svih nas i jako je važno da u svakom momentu možemo brzo i efikasno reagirati u kriznim situacijama“, istakao je Jerinić.

Delegacija Predupravnog odbora BMS je tokom sastanka predstavila viziju budućih Balakanskih medicinskih snaga i planove koji trebaju biti realizirani do septembra 2016. godine, kada će u Skoplju (R. Makedonija) biti organizirana završna ceremonija uspostavljanja BMS. Prije toga planirano je potpisivanje memoranduma o razumijevanju i dokumenta koji bi definirao diplomatski status svih učesnika, koji bi bili privremeno dodijeljeni centrali u Skoplju. Rečeno je i da bi u mandatu od tri godine Republika Srbija bila zemlja koja bi predsjedavala centrom, a nakon tog mandata, ostale zemlje učesnice bi bile predsjedavajuće u mandantnom periodu od dvije godine.

Na kraju sastanka izražena su obostrana očekivanja na unapređenju ovog projekta, kao ključnog oblika saradnje, koji ima veliki značaj za cijeli region posebno u slučajevima prirodnih i drugih nesreća.     

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA