Vijesti

Potpisan Plan saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Misije OSCE-a u BiH

6.5.2016

U prostorijama Misije OSCE-a u BiH 06. maja 2016. godine, potpisan je Plan saradnje između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu.

Plan saradnje su potpisali pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, u ime Ministarstva odbrane i šef Vojnopolitičkog ureda u Misiji OSCE-a u BiH Michael Delacruz. Provedba Plana saradnje podržava nastavak implementacije preuzetih međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine po pitanju odbrane u okviru vojnopolitičke dimenzije OSCE-a i izraz je kontinuiteta dugogodišnje uspješne saradnje između ove dvije institucije, temeljene na potpisanom Sporazumu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i OSCE-a u oblasti odbrane i sigurnosti.

Plan saradnje obuhvata 15 projektnih aktivnosti na kojima strane aktivno sarađuju u ovoj godini, što uključuje edukaciju osoblja Ministarstva odbrane i pripadnika Oružanih snaga BiH u oblasti implementacije sigurnosne politike, Cyber sigurnosti, jačanja kapaciteta OS BiH u pomoći civilnim vlastima, neširenja oružja za masovno uništenje, aktuelnih sigurnosnih izazova, kao i impementaciju vojnopolitičkih obaveza proisteklih iz međunarodnih sporazuma, rezolucija i konvencija.