Vijesti

Brigadni general Enes Husejnović u delegaciji BiH na Godišnjoj diskusiji o implementaciji Kodeksa ponašanja u političko-vojnim aspektima sigurnosti

22.6.2016

U sjedištu OSCE-a u Beču, Republika Austrija, u periodu od 21. do 22. juna, održava se 5. Godišnja diskusija o implementaciji Kodeksa ponašanja u političko vojnim aspektima sigurnosti.


Ova aktivnost se provodi u organizaciji Foruma za sigurnosnu saradnju OSCE-a, a pod predsjedavanjem Poljske, koja ujedno i predsjedava Forumom.

U sastavu delegacije Bosne i Hercegovine, pored predstavnika Misije BiH pri OSCE-u i predstavnika Ministarstva vanjskih poslova BiH, nalazi se i generalni inspektor MO BiH, brigadni general Enes Husejnović. Ovoj aktivnosti prisustvuju i predstavnici Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Prvog dana rada, učesnici su imali priliku da kroz neformalnu radionicu razmjene iskustva i različita viđenja primjene kodeksa ponašanja. Ovom prilikom, Bosna i Herzegovina je bila jedna od pet članica OSCE-a koje su pripremile tzv. „nacionalni sto“, te su prisutni predstavnici ostalih delegacija imali priliku da se kroz prigodnu prezentaciju upoznaju sa sistemskim rješenjima, različitim publikacijama i sveukupnim napretkom u ovoj oblasti koji je ostvaren unutar Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Tokom drugog dana rada, general Husejnović će, kao jedan od panelista, imati priliku da predstavi iskustva u borbi protiv korupcije i zaštite ljudskih prava pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Info: Vojni dio Misije BiH pri OSCE i UN u Beču