Vijesti

Pomoćnik ministrice odbrane BiH Zoran Šajinović održao sastanak sa komandantom NG Marylanda general majorom Lindom Lee Singh

14.7.2016

Pomoćnik ministrice odbrane Bosne i Hercegovine za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović održao je 14.07.2016. godine radni sastanak sa komandantom Nacionalne garde savezne države Sjedinjenih Američkih Država Maryland general majorom Lindom Lee Singh.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba OS BiH, saradnici generala Singh te predstavnici Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u BiH.

Tokom sastanka razgovaralo se o bilateralnoj saradnji između dvije zemlje, ističući značaj Programa Mil-to-Mil (vojska vojsci) i IMET programa.

Istaknuto je obostrano zadovoljstvo što je nakon 13 godina međudržavne saradnje po prvi put potpisan plan aktivnosti Mil to Mil i PfP (Partnerstvo za mir) između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane SAD-a.

U tom smislu, pomoćnik ministrice odbrane BiH Zoran Šajinović je naglasio kako veliki broj aktivnosti (preko 100 godišnje) iz plana saradnje koje su većinski usmjerene na školovanje i obuku imaju izuzetan značaj u izgradnji kapaciteta i sposobnosti Oružanih snaga BiH.

Također, iskazano je očekivanje da će u 2017. godini zaživjeti i programi trilateralne saradnje između BiH, Marylanda i Estonije usmjereni prvenstveno na oblast cyber sigurnosti.

General Singh je iskazala opredijeljene Nacionalne garde Marylanda da i dalje podrži OS BiH kroz razne vidove obuke u zemlji, ali i u SAD-u i drugim partnerskim zemljama.

U okviru posjete delegacije Nacionalne garde savezne države Maryland Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine održan je niz susreta s rukovodiocima u MO i OS BiH i upriličena posjeta određenom broju lokacija OS BiH. Važno za istaći je da je danas 14.07.2016. godine general majora Lindu Lee Singh u posjetu primio i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA