Vijesti

U skladištu Oružanih snaga BiH utvrđen nedostatak materijalno tehničkih sredstava

7.3.2017

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su prilikom vršenja svojih redovnih zadataka fizičkog osiguranja materijalnih sredstava, naoružanja i municije u skladištima kasarne „Bilećki borci“ u Bileći primijetili da je došlo do neovlaštenog ulaska u jedan od objekata OS BiH od strane za sada nepoznatih počinilaca.

Odmah po saznanju za ovaj vanredni događaj, na lice mjesta upućeni su pripadnici vojne policije OS BiH, radi osiguranja uslova za provođenje istrage.

Tom prilikom je izvršen i vanredni nadzor kvantitativnog stanja materijalno tehničkih sredstava (MTS-a) u predmetnom objektu, gdje je utvrđen nedostatak određenih količina MTS-a:

-           6 kom. pištolj MAKAROV 9 mm,

-           8 kom. pištolj APi M84 7,65 mm,

-           8 kom. okvira malih za APi M84 7,65 mm,

-           8 kom. okvira velikih za APi M84 7,65 mm,

-           3 kom. okvira za pištolj MAKAROV 9.

Trenutno je u toku provođenje istražnih radnji po nalogu tužioca Tužilaštva BiH koju provode pripadnici vojne policije OS BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA (terenski ured u Mostaru) i Policijske stanice Bileća MUP Republike Srpske.

Uporedno s tim, a u skladu sa Zakonom o odbrani BiH, Zakonom o službi u OS BiH kao i važećim podzakonskim aktima, OS BiH su odmah putem linije vođenja i komandovanja  pokrenule istražne radnje koje tretiraju disciplinsku odgovornost profesionalnih vojnih lica u vršenju profesionalne vojne službe u OS BiH.

Po okončanju istražnih radnji, javnost će biti blagovremeno obaviještena o rezultatima istih.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba