Vijesti

Potpisan Plan saradnje za 2017. godinu između MO BiH i Misije OSCE-a u BiH

25.5.2017

Pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i šef Ureda za sigurnosnu saradnju u Misiji OSCE-a u BiH dr. William Langan potpisali su 25. maja 2017. godine Plan saradnje za 2017. godinu između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Provоđenje Plana saradnje podržava nastavak implementacije preuzetih međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine po pitanju odbrane u okviru vojnopolitičke dimenzije OSCE-a i izraz je kontinuiteta dugogodišnje uspješne saradnje između ove dvije institucije, temeljene na potpisanom Sporazumu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i OSCE-a u oblasti odbrane i sigurnosti.

Plan saradnje obuhvata 17 projektnih aktivnosti na kojima strane aktivno sarađuju u ovoj godini, što uključuje edukaciju personala Ministarstva odbrane i pripadnika Oružanih snaga BiH u oblasti implementacije sigurnosne politike, Cyber sigurnosti, jačanja kapaciteta OS BiH u pomoći civilnim vlastima, neširenja oružja za masovno uništenje, aktuelnih sigurnosnih izazova, zaštitu ljudskih prava i fundamentalnih sloboda u okviru sveobuhvatnog sigurnosnog koncepta kao i impementaciju vojnopolitičkih obaveza proisteklih iz međunarodnih sporazuma, rezolucija i konvencija.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba