Vijesti

Republika Mađarska pruža punu podršku Bosni i Hercegovini – evroatlantske integracije su obostrani interes Mađarske i Bosne i Hercegovine

29.5.2017

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima, sastala se 29.05.2017. godine sa ministrom odbrane R. Mađarske Istvánom Simicskóm, u okviru službene posjete delegacije Ministarstva odbrane Republike Mađarske Ministarstvu odbrane BiH.

Razgovaralo se o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane, sigurnosnoj situaciji u regionu, učešću u međunarodnim operacijama i misijama podrške miru. Također, razgovaralo se i o aktuelnim izazovima kao što su cyber kriminal, terorizam, iskustva u vezi sa migrantskom krizom, te naučenim lekcijama koje mogu biti primjenjivane i na Bosnu i Hercegovinu.

 

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš zahvalila se ministru Simicsku na posjeti, kao i interesu Mađarske, kao prijateljske zemlje, da pruži podršku Bosni i Hercegovini na putu ka EU i NATO. Ministrica Pendeš je naglasila da su “mir i stabilnost glavni vanjsko-politički ciljevi Bosne i Hercegovine, te je članstvo u NATO i EU garant ostvarenja ovih ciljeva.” “Za aktivaciju MAP-a i dobivanje statusa kandidata za EU, očekujemo i podršku Republike Mađarske”, istakla je ministrica Pendeš. 

 

“Interes Republike Mađarske je da Bosna i Hercegovina bude stabilna država”, istakao je ministar odbrane István Simicskó, koji je najavio intenzivniju saradnju dvaju ministarstava odbrane, uključujući zajedničku obuku, kurseve, školovanje, kao i saradnju centara za mirovne operacije oružanih snaga BiH i Mađarske.

 

U sastavu delegacije Ministarstva odbrane R. Mađarske nalazili su se, između ostalih, i načelnik Generalštaba Armije R. Mađarske general Tibor Benkó, ambasador R. Mađarske u BiH József Negyesi, vojni ataše R. Mađarske u BiH pukovnik Sándor Danyi, a u sastavu delegacije MO BiH, pored ostalih, nalazio se i načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč.

 

Ured za odnose s javnošću

kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

13 FOTO GALERIJA