Vijesti

Načelnik štaba Nacionalne garde Maryland general Sean Casey posjetio Ministarstvo odbrane BiH

26.9.2017

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš susrela se 26.09.2017. godine sa načelnikom štaba Nacionalne garde Savezne američke države Maryland, brigadnim generalom Seanom Caseyom, a sastanku je prisustvovao i vojni ataše Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini brigadir Mark Karas.

Na sastanku se razgovaralo o saradnji Nacionalne garde Maryland i Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u okviru programa Državnog partnerstva (SPP), kao i o načinima i modalitetima nastavka i proširenja saradnje u narednom periodu.

 

Ministrica Pendeš je, u ime Ministarstva odbrane BiH, zahvalila predstavnicima NMG na podršci i saradnji i izrazila uvjerenje da će se ista nastaviti i u narednom periodu u oblastima i segmentima koji će dodatno koristiti osposobljavanju pripadnika OS BiH za njihove trenutne i buduće misije.

 

Nakon sastanka sa ministricom Pendeš, general Casey sa saradnicima i predstavnicima Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH imao je konstruktivne i sadržajne razgovore sa rukovodiocima organizacijskih cjelina MO BiH.

Ovom prilikom je razgovarano o mogućnostima i potrebama buduće saradnje Nacionalne garde Maryland i Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, a pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović je, u ime MO BiH, gostima iz Marylanda predstavio oblasti i segmente na kojima se do sada sarađivalo, prezentirao procedure i zakonska rješenja kada je u pitanju međunarodna saradnja u oblasti odbrane, te podstakao i ostale učesnike sastanka da iznesu svoje viđenje stvari i predlože buduće forme i modalitete saradnje sa ovom partnerskom i prijateljskom američkom državom.

Posebno su istaknuta pitanja zajedničkog učešća na domaćim i međunarodnim vježbama OS BiH i pripadnika NMG, važnost regionalne inicijative Američko-jadranske povelje (A-5), saradnja u oblasti Cyber sigurnosti, kao i pitanje obuke i edukacije naših pripadnika u centrima za obuku i akademijama u Marylandu.

General Casey je iskazao punu podršku programu realizacije planiranih aktivnosti, akceptirao informacije o procedurama vezanim za proces planiranja i učešća naših pripadnika u zajedničkim vježbama, informacije o saradnji u oblasti cyber sigurnosti, te obuke i osposobljavanja pripadnika OS BiH u centrima za obuku Nacionalne garde Maryland.

 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA