Vijesti

Ministrica odbrane Marina Pendeš na ceremoniji otvaranja vježbe „Brzi odgovor 2017“

11.10.2017

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš prisustvovala je ceremoniji otvaranja vježbe „Brzi odgovor 2017“, koja je u organizaciji Komande EUFOR-a održana 11. oktobra 2017. godine u kampu Butmir u Sarajevu.

Kako je istaknuto na ceremoniji, glavni zadatak vježbe je integriranje agencija za provođenje zakona u BiH, Oružanih snaga BiH i EUFOR-a, kako bi se osiguralo da mogu vježbati zajedno na osnovu realnog scenarija, uz provjeru sopstvenih planova za vanredne situacije i u cilju održavanja sigurnog i stabilnog okruženja.

 

Ministrica Pendeš se zahvalila EUFOR-u i komandantu, generalu Antonu Waldneru, koji i ove godine vježbu „Brzi odgovor“ provodi u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH. To predstavlja jedan vid podrške Oružanim snagama BiH na izgradnji operativnih sposobnosti za unapređenje i održavanje sigurnosnog okruženja.

 

U svom obraćanju prisutnima, među kojima su, pored komandanta EUFOR-a generalmajora Antona Waldnera i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, bili i načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse generalmajor Senad Mašović, te predstavnici Operativne komande OS BiH, ministrica Pendeš je u svom obraćanju izrazila očekivanje da će „saradnja nadležnih policijskih agencija i institucija i Oružanih snaga BiH pokazati osposobljenost da, uz saradnju s EUFOR-om, naše institucije mogu odgovoriti na sve izazove u savremenim uslovima dejstava.“ 

 

Oružane snage BiH su na ovoj vježbi angažirane u pripremi i njenoj realizaciji. Za potrebe vježbe, EUFOR će koristiti i dio kapaciteta Oružanih snaga BiH, a ukupno 125 pripadnika OS BiH uključenih u vježbi „Brzi odgovor 2017“ i zajedničku obuku s EUFOR-om će imati priliku za provjeru i demonstraciju operativnih sposobnosti.

 

Također, Oružane snage BiH će učestvovati u vježbi sa jednim odjeljenjem iz sastava Deminerskog bataljona, a od 16. do 20. oktobra u zajedničkoj obuci EUFOR-a i Oružanih snaga BiH, koja je svojevrstan nastavak vježbe „Brzi odgovor 2017“, Oružane snage BiH će uključiti pješadijsku četu iz sastava 6. pješadijske brigade, deklarirani vod Vojne policije i EOD tim iz Brigade taktičke podrške. 

 

Vježba operacije podrške miru „Brzi odgovor 2017“ će biti realizirana na lokacijama Sarajeva, Pazarića i Kalinovika u periodu od 11. do 15. oktobra 2017. godine.

 

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA