Vijesti

Ministrica Pendeš s ambasadorima NATO zemalja u BiH – Napredak na putu aktivacije MAP-a

4.12.2017

U Domu OS BiH u Sarajevu je 4. decembra 2017. godine, po treći put, održana prezentacija o trenutnom statusu i ostvarenom napretku u oblasti odbrane, u okviru NATO integracijskog procesa Bosne i Hercegovine, a koju je za ambasadore zemalja NATO-a u Bosni i Hercegovini pripremilo Ministarstvo odbrane BiH.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima, prisutne ambasadore iz više od 20 zemalja NATO-a izvijestila je o aktuelnostima procesa knjiženja perspektivnih vojnih lokacija, kao preduslova za prijem BiH u Akcioni plan za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu.

„Od ukupno 63 lokacije koje je svojom odlukom prepoznalo Predsjedništvo BiH, do sada smo uknjižili vlasništvo na 30. Do kraja godine očekujemo da će biti uknjižene još tri lokacije“, kazala je ministrica Pendeš. „Sve 63 lokacije koristimo bez ikakvih problema te je samo pitanje kompliciranosti knjiženja, koje moraju provesti nadležne institucije. S naše strane, Ministarstvo odbrane čini maksimum te vjerujemo da će to pozitivno prepoznati i predstavnici zemalja članica u Glavnom sjedištu NATO-a u Bruxellesu“, zaključila je Pendeš.

Uz ministricu odbrane, na prezentaciji su o knjiženju vojnih lokacija, ali i o izradi nove strukture kadrova u Ministarstvu i Oružanim snagama BiH govorili i sekretar MO BiH Muhamed Smajić, te brigadni generali Ivica Jerkić i Mirsad Ahmić iz Operativne komande OS BiH.

U ime NATO kontakt ambasade za BiH, ambasador Republike Slovačke u BiH Nj. E. Martin Kačo, ocijenio je da je sastanak prošao u otvorenoj analizi onoga što se učinilo u procesu ispunjavanja uslova za aktivaciju MAP-a. Zaključio je kako će dobijene informacije biti vrlo korisne za ministre inostranih poslova zemalja NATO-a, koji u utorak počinju sastanak u Bruxellesu.

4 FOTO GALERIJA