Vijesti

Održana radionica „Sistem traganja i spašavanja (SAR) u Bosni i Hercegovini“

13.12.2017

U organizaciji Štaba NATO-a u Sarajevu i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, 13. decembra 2017. godine u prostorijama Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) u Sarajevu, održana je radionica na temu „Sistem traganja i spašavanja (SAR sistem) u Bosni i Hercegovini“.

U ime Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine radionicu je otvorio i obratio se učesnicima gospodin Elmir Grebović, a ispred Štaba NATO-a zamjenik komandanta Štaba NATO-a u Sarajevu brigadir Helge Tonning. Brigadir Tonning je kazao da je Štabu NATO-a u Sarajevu velika čast što može podržati realizaciju ovakve radionice, te naglasio značaj SAR misije i adekvatne i funkcionalne civilno-vojne saradnje u oblasti zrakoplovnih operacija u pružanju pomoći civilnim vlastima u operacijama potrage i spašavanja.

Cilj provođenja radionice je analiza postojeće situacije, te identifikacija i razvoj adekvatnog i funkcionalnog modela efikasne civilno-vojne saradnje na polju sistema traganja i spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Pored pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koje su predvodili šef Kabineta ministra odbrane BiH Josip Rajić te brigadiri Vlado Gvozden i Dževad Burić, radionici su prisustvovali i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Odjela za zdravstvo Brčko distrikta, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policije Brčko distrikta, GSS Federacije BiH, GSS Republike Srpske te predstavnici Štaba NATO-a u Sarajevu i EUFOR-ovog Zrakoplovnog ekspertskog tima.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA