Vijesti

Pripadnici Oružanih snaga BiH na zajedničkoj obuci Balkanskih medicinskih snaga (BMTF)

25.5.2018

U periodu od 20. do 25. maja 2018. godine realizirana je zajednička obuka Balkanskih medicinskih snaga (BMTF), u čijem izvođenju je uspješno učestvovalo deset pripadnika OS BiH, članova BMTF-a, koje su predvodili pukovnik Mirsad Čaluk, vojni predstavnik BiH pri BMTF i kapetan dr. Snježana Stupar, šefica evakuacijskog modula BMTF.

Obuka je realizirana na lokaciji kasarne „Banjica“ Vojske Srbije koja je, u ulozi domaćina obuke, ponudila i osigurala svu neophodnu logističku podršku predmetne obuke, dok su finansiranje obuke omogućile partnerske zemlje BMTF - Kraljevina Norveška i SAD.

 

BMTF je multinacionalna medicinska jedinica sastavljena od medicinskih kapaciteta (modula) participirajućih zemalja iz regiona (Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija) sa primarnim ciljem medicinskog odgovora i pomoći civilnim vlastima u kriznim situacijama (prirodne ili druge incidentne situacije) na području Balkana i šire. U obuci je učestvovalo 80 pripadnika navedenih zemalja.

 

Ciljevi obuke bili su sagledavanje i unapređenje stepena interoperabilnosti između pojedinih modula BMTF-a, posebno u slučaju MASCAL-a, otklanjanje uočenih nedostataka u procedurama i opremi, izgradnja timskog rada osoblja BMTF-a, te priprema za predstojeće učešće BMTF-a u međunarodnoj vježbi odgovora na posljedice prirodnih nesreća EADRCC „Srbija 2018“ u oktobru 2018. godine.

 

Prema riječima potpukovnika Žarka Mićovića, komandanta BMTF, svi planirani ciljevi uspješno su ostvareni, uz visok stepen profesionalne saradnje između modula BMTF, kao i svih pripadnika BMTF u cjelini.