Vijesti

Ministrica Pendeš u oproštajnu posjetu primila ambasadoricu NR Kine Chen Bo

12.12.2018

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima primila je 12. decembra 2018. godine u oproštajnu posjetu ambasadoricu NR Kine u BiH Nj.E. Chen Bo i vojnog atašea NR Kine u BiH brigadira Luo Tiefenga. Tokom sastanka razgovarali su o trenutnim aktivnostima u MO i OS BiH, kao i o nastavku dosadašnje saradnje.

Razgovarano je o dosadašnjoj saradnji dviju zemalja s posebnim osvrtom na prošlogodišnju posjetu delegacije MO BiH NR Kini i potpisani Sporazum o vojnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane NR Kine. Ovaj sporazum su potpisale ambasadorica NR Kine u BiH i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš 6. decembra 2017. godine, a odnosio se na vojnu pomoć NR Kine u vrijednosti od 2,5 miliona konvertibilnih maraka. Ova donacija bit će realizirana kroz isporuku specijaliziranih inžinjerijskih i građevinskih mašina za potrebe OS BiH.

Ministrica Pendeš se i ovom prilikom zahvalila na pomoći i sveukupnom doprinosu NR Kine Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, te izrazila očekivanja za nastavkom i proširenjem iste. Također, izrazila je zahvalnost na podršci koju NR Kina pruža BiH i u drugim oblastima, prije svega u oblasti privrede i kulture.

Ambasadorica Bo se zahvalila na prijemu i uspješnoj trogodišnjoj saradnji s MO i OS BiH, te ocijenila važnim prošlogodišnju posjetu naše delegacije NR Kini za buduću saradnju za koju vjeruje da će se uspješno nastaviti.

Na kraju sastanka ministrica Pendeš sa saradnicima je poželjela ambasadorici Bo sve najbolje u životu i budućoj karijeri.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA