Vijesti

Generalpukovnik Senad Mašović posjetio borilišta EYOF 2019

15.2.2019

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je 14. februara 2019. godine posjetio borilišta EYOF-a na Igmanu i Bjelašnici. General Mašović se odazvao na poziv organizatora takmičenja da svojim prisustvom uveliča EYOF 2019 te uruči nagrade najuspješnijim učesnicima utrka klasičnog sprinta u Cross-country skijanju koje se održavalo na Igmanu.

General Mašović je iskoristio priliku da isprati finalne utrke i u ženskoj i muškoj konkurenciji, ali i da provede vrijeme sa pripadnicima OS BiH koji su bili angažirani na podršci organizatorima EYOF-a. General Mašović je istakao značaj organizacije EYOF-a za našu državu, naglasio podršku koju su OS BiH pružile ovom takmičenju te pohvalio doprinos i profesionalan odnos pripadnika OS BiH na borilištima.

Podsjećanja radi, Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine angažirale su svoje ljudstvo i druge resurse za pružanje podrške održavanju Evropskog olimpijskog festivala za mlade 2019. godine (EYOF 2019). U tu svrhu, OS BiH su dale puni doprinos ovom međunarodnom takmičenju sa oko 250 svojih pripadnika kroz sljedeće aktivnosti: jedan helikopter u 24-satnoj pripravnosti za medicinsku evakuaciju (MEDEVAC) zračnim putem tokom održavanja takmičenja, 21 licencirani skijaški sudija iz sastava OS BiH, Vojni orkestar i Počasna jedinica na ceremonijama otvaranja i zatvaranja EYOF 2019, 10 pripadnika u okviru Tima za podršku EYOF 2019 putem kojeg se osigurala koordinacija s Uredom EYOF 2019 d.o.o., praćenje, izvještavanje i predlaganje rješenja po pitanju angažiranja OS BiH, te 30 pripadnika Vojne policije na osiguranju takmičenja, isključivo na zahtjev nadležnih civilnih sigurnosnih i policijskih struktura u BiH.

Oružane snage BiH pružile su podršku u osiguranju sistema veze ustupanjem 100 Motorola i angažiranjem pet pripadnika OS BiH za održavanje komunikacijskih sistema i osigurale smještaj za dvije stotine volontera EYOF 2019 u kasarni Rajlovac. Osim pomenutih aktivnosti, oko 200 pripadnika OS BiH svakodnevno je radilo na uređenju sportskih borilišta, a na raspolaganju je bio i tim OS BiH za eventualno uklanjanje eksplozivnih ubojitih sredstava.

Info - ZŠ OS BiH

13 FOTO GALERIJA