Vijesti

Vlada SAD donirala Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH još 20 motornih vozila Humvee

3.7.2019

Svečana ceremonija primopredaje 20 visokomobilnih višenamjenskih motornih vozila (HMMWV) „Humvee“ tip M1152, koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Ministarstvu odbrane BiH, održana je u srijedu, 3. jula 2019. godine u kasarni „Rajlovac“ kod Sarajeva.

Ceremoniji su prisustvovali ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sa svojim zamjenicima generalmajorom Ivicom Jerkićem i generalmajorоm Gojkom Kneževićem, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, kao i drugi najviši predstavnici MO i OS BiH. U ime donatora - Vlade SAD-a, prisustvovao je ambasador SAD u BiH Nj.E. Eric Nelson sa predstavnicima Ambasade SAD-a u BiH. Vrijednost doniranih vozila iznosi oko 2,85 miliona dolara, i ovim je upotpunjena prethodna donacija od 24 identična vozila, isporučena u martu 2017. godine.

“Ova donacija”, istakla je ministrica Pendeš, “potvrđuje da SAD najsveobuhvatnije i najkonkretnije podražavaju Ministarstvo odbrane BiH i naše Oružane snage. Ovo će bitno doprinijeti našim nastojanjima ka interoperabilnosti i povesti nas korak dalje u ispunjenju zadatih partnerskih ciljeva. Mi u Ministarstvu odbrane posebno smo predati postizanju pune interoperabilnosti sa NATO-om. To je dio sveukupnih nastojanja da doprinesemo ostvarenju primarnog vanjskopolitičkog cilja, integracije naše države u evroatlantske strukture.”

Ambasador Nelson je istakaо da bilo koja jedinica OS BiH koja koristi vozila Humvee odmah postaje interoperabilna sa snagama bilo koje od čak 12 članica NATO-a koje koriste ova vozila. Naglasio je da se vozila uspješno mogu koristiti i u operacijama pomoći građanima i civilnim strukturama u različitim vremenskim uslovima.

„SAD su ponosne što mogu pomoći svom NATO partneru – Bosni i Hercegovini. Nadamo se da ćemo u godinama koje slijede isporučiti još vozila i druge opreme“, zaključio je ambasador Nelson.

Zahvaljujući američkoj vladi na ovoj pomoći, generalpukovnik Senad Mašović je najavio da se u narednom periodu očekuje isporuka još 16 ovakvih vozila, čime bi njihov konačan broj u OS BiH trebao biti 60.

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

19 FOTO GALERIJA