Vijesti

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš na predstavljanju Smjernica za strateški okvir cyber sigurnosti u BiH

10.10.2019

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš obratila se medijima u povodu predstavljanja Smjernica za strateški okvir cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini koje je održano pod pokroviteljstvom Misije OSCE-a u BiH i Delegacije EU u BiH u hotelu SWISOTEL, u Sarajevu, u četvrtak, 10. oktobra 2019. godine. Na predstavljanju Smjernica za strateški okvir cyber sigurnosti u BiH ispred Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvovali su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima, te oko 80 predstavnika iz sigurnosnog sektora, agencija za provođenje zakona, akademija, privatnog sektora i međunarodne zajednice u BiH.

Ministrica Pendeš se na početku svog obraćanja zahvalila Misiji OSCE u BiH za kontinuiranu podršku koju daje ne samo Ministarstvu odbrane BiH nego i ostalim intitucijama BiH, kako u oblasti odbrane i sigurnosti, tako i na implementaciji svih međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Istakla je da poštovanje principa i standarda u oblasti cyber sigurnosti predstavlja obavezu BiH na osnovu članstva u UN-u, OSCE-u ali i integracijama kojim težimo, a to su NATO integracije.

„Mi iz Ministarstva odbrane BiH smo poduzeli sve kako bismo prije svega usvojili strtategiju cyber sigurnosti s ciljem da do 2023. u okviru MO i OS BiH uspostavimo učinkovit i održiv cyber sistem sigurnosti koji će biti u stanju da spriječi i otklonja posljedice cayber incidenata“, kazala je ministrica Pendeš.

Podsjetila je na činjenicu da je u proteklom periodu izrađen detaljan Akcioni plan u cilju implementacije Strategije cyber sigurnosti do 2023. godine sa precizno određenim nosiocima realizacije u okviru MO i OS BiH, te formiran cayber tim Ministarstva odbrane BiH za odgovor na računarske incidente.

Na kraju svog obraćanja ministrica Pendeš je istakla opredjeljenost Ministarstva odbrane za saradnju sa međunarodnim institucijama na putu evroatlanskih i EU integracija.

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadorica Kathleen Kavalec kazala je da su Smjernice za strateški okvir cyber sigurnosti u BiH sveobuhvatni dokument koji se odnosi na rješavanje najvažnijih pitanja za povećanje cyber sigurnosti države i njenih institucija u skladu sa najvišim međunarodnim standardima. „Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ostaje posvećen partner institucijama BiH, kao što je Ministarstvo odbrane BiH, i pružat će podršku provedbi budućih strategija, akcijskih planova i mehanizama koji budu izrađeni u skladu sa ovim dokumentima“, kazala je ambasadorica Kavalec.

Šef političkog odjela u Delegaciji EU u BiH Elisabet Tomasinec je kazala da je Evropska unija pokrenula digitalnu agendu koja predstavlja okvir za tranziciju u digitalnu ekonomiju, a koja je također pokrenuta u cijelom Zapadnom Balkanu.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

11 FOTO GALERIJA