Vijesti

Oružane snage BiH na vježbi EUFOR-a „Brzi odgovor 2019“

14.10.2019

Elementi rezervnih snaga, zajedno sa EUFOR-ovim snagama koje su stalno stacionirane u zemlji, Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i agencijama za provođenje zakona uspješno su izveli obuku i izvršili zadatke koje je izdavao tim za kontrolu vježbe. Sa povećanim brojem pripadnika u području djelovanja, Oružane snage Bosne i Hercegovine, EUFOR i pripadnici iz država članica misije izvršili su zadatke iz scenarija koji si bili stavljeni pred njih, širom Bosne i Hercegovine. Vježba Brzi odgovor 2019 je čvrst dokaz da je EUFOR, zajedno sa svojim kolegama iz Oružanih snaga BiH, agencija za provođenje zakona i naših rezervnih snaga, spreman u bilo koje vrijeme i sposoban brzo i učinkovito odgovoriti na svaku potencijalnu prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju.

Tokom dana posjete visokih zvanica, predstavnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Ureda Specijalnog predstavnika Evropske Unije, ambasadori država članica misije, kao i druge visoke zvanice, prisustvovali su metodsko-pokaznoj vježbi koja je predstavila elemente obuke koji su provježbavani tokom vježbe. Gosti su vidjeli EUFOR-ov multinacionalni bataljon koji je, pojačan rezervnim snagama, pripadnicima OS BiH i SIPA, izvršio elemente evakuacije, kontrole nereda, uspostavljanja kontrolne tačke i medicinsku evakuaciju uz pomoć helikoptera i dizalice.

Nakon metodsko-pokazne vježbe, generalmajor Reinhard Trischak, komandant EUFOR-a, izjavio je sljedeće: „Ukoliko bih morao izabrati dvije stvari iz vježbe Brzi odgovor 2019, prva bi bila to kako su brzo i bez problema rezervne snage izabrane za ovu vježbu stigle u državu i izvršile integraciju sa EUFOR-om. Kroz kombinaciju strateškog zračnog transporta i kopnenog transporta, povećali smo sposobnosti naših snaga vrlo brzo. Druga stvar je profesionalizam iskazan od Oružanih snaga BiH i agencija za provođenje zakona tokom učešća u vježbi. Saradnja koju smo ovde vidjeli pruža mi uvjerenje da smo zajedno demonstrirali posvećenost i sposobnost da osiguramo sigurno i stabilno okruženje.“

EUFOR-ova operacija Althea uključuje vojnike iz dvadeset zemalja. Primarna uloga EUFOR-a je podržati napore Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, istovremeno pomažući sveobuhvatnu strategiju Evropske Unije prema Bosni i Hercegovini.

8 FOTO GALERIJA