Vijesti

Ministrica odbrane BiH u sjedištu OSCE-a u Beču

18.10.2019

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš održala je u petak 18. oktobra 2019. godine u sjedištu Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Beču sastanak sa predsjedavajućim Foruma za sigurnosnu saradnju Nj.E. ambasadorom Ivom Šramekom.

Pored ministrice Pendeš, u razgovorima je učestvovao i šef Stalne misije BiH pri Uredu UN-a u Beču, OSCE-a i drugim međunarodnim organizacijama Nj.E. ambasador Siniša Bencun i vojni savjetnik u Stalnoj misiji brigadir Dušan Matić.

U razgovoru sa predsjedavajućim Foruma za sigurnosnu saradnju ministrica Pendeš je skrenula pažnju na relevantna pitanja u okviru vojno-političke dimenzije OSCE-a, te naglasila veoma uspješnu saradnju sa OSCE-om, posebno na području rješavanja viškova naoružanja i municije, poboljšanja stanja i sigurnosti zaliha oružja i municije, te pokretanja smjernica BiH za strateški okvir cyber sigurnosti. Naglasila je da MO BiH i dalje želi nastaviti saradnju sa Misijom OSCE-a u BiH na poboljšanju infrastrukture i smanjenju sigurnosnih rizika u skladištima naoružanja, kao i na području cyber sigurnosti.

Predsjedavajući Foruma za sigurnosnu saradnju dao je punu podršku MO BiH u ostvarivanju saradnje na provedbi međunarodnih obaveza, te naglasio da podrška OSCE-a neće izostati.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,