Vijesti

Konferencija „Žene lideri u sigurnosti i odbrani“

11.11.2019

Konferencija „Žene lideri u sigurnosti i odbrani“ (FLSD – Female leadership in Security and Defence), u okviru Procesa saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope - SEDM (Southeastern Europe Defense Ministerial Process), čiji je domaćin Ministarstvo odbrane BiH, otpočela je s radom 11. novembra u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Pored predstavnika Ministarstva odbrane BiH, u radu konferencije učestvuju predstavnici ministarstava odbrane članica regionalnog foruma SEDM iz Albanije, Bugarske, Rumunije, Turske, Italije, Crne Gore i Moldavije (kao zemlja posmatrač), te predstavnici međunarodnih organizacija (NATO, OSCE, UNDP).

Prvog radnog dana konferencije, prisutnima se obratila ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović.

Ministrica Pendeš je svim učesnicima poželjela uspješan rad te izrazila zadovoljstvo što je Bosni i Hercegovini ove godine povjereno da predvodi inicijativu „Žene lideri u odbrani i sigurnosti“. Ona je istakla da je „SEDM jedan je od najvažnijih i najistrajnijih regionalnih foruma, i u tom kontekstu je promocija liderstva, personala i obuke za žene od najveće važnosti.“

„Kao ministar odbrane i član Vijeća ministara“, istakla je ministrica Pendeš, „jedna od mojih kontinuiranih aktivnosti bilo je provođenje Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a - Žene mir i sigurnost. Moj je cilj bio povećati broj žena u oružanim snagama, imati više žena na nivou više edukacije, u operacijama podrške miru i poboljšati šanse za njihovo napredovanje. Rezultat je: od 2% žena u Oružanim snagama BiH, koliko smo imali prije 10 godina, dosegli smo broj preko 7% žena u vojsci i nadamo se da ćemo dostići 10% u skoroj budućnosti.“

Obraćajući se učesnicima konferencije, ministrica je istakla da su mnogi od prisutnih lideri u promicanju ravnopravnosti polova u svojim institucijama i naglasila potrebu da se šire poznanstva i saradnja. „Zajedno možemo biti produktivniji u pronalaženju novih rješenja“, istakla je na kraju svoga obraćanja ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.

Konferencija će za fokus djelovanja imati ”žene - lidere u sektoru sigurnosti i odbrane”, kako je izjavila gđa. Ankica Tomić iz Ministarstva sigurnosti BiH kao i „razmjenu iskustava i napredak u ovoj oblasti.“

Prvog dana konferencije, prisutnima se obratila i dr. Susan E. Penksa iz Misije OSCE-a u BiH, koja je istakla ulogu žena u institucijama odbrane i potrebu edukacije vojnog i civilnog osoblja.

Kao predavači sa svojim referatima, učesnicima konferencije su se obratili gđa. Ankica Tomić iz Ministarstva sigurnosti BiH na temu „Uloga žena lidera“, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić koji je govorio o Mjerama koje su MO i OS BiH poduzeli u okviru projekta „Žene, mir i sigurnost“ te Diskriminaciji po osnovu rodne ravnopravnosti na radnom mjestu, mehanizmu za zaštitu prava osoba ženskog pola u MO i OS BiH.

Prisutnima su se obratili i komandantica Štaba NATO-a Sarajevo brigadna generalica Marti J. Bissell govoreći o Ulozi žena lidera u odbrani i sigurnosti u zemljama NATO-a, te  gđa. Vildana Ganija iz MO BiH, koja se obratila na temu Prilika i izazova u povećanju učešća žena na rukovodećim pozicijama u odbrambenim institucijama.

Konferencija sa radom završava sutra, 12. novembra 2019. godine.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

17 FOTO GALERIJA