Vijesti

Susret ministrice odbrane BiH Marine Pendeš i ministra odbrane Slovačke Republike Petera Gajdoša

13.12.2019

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš primila je 13. decembra 2019. godine u službenu posjetu delegaciju Ministarstva odbrane Slovačke Republike, koju je predvodio ministar odbrane Peter Gajdoš. Na sastanku, održanom u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, razgovaralo se o međusobnoj saradnji dvaju ministarstava i procesu evroatlantskih integracija.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, kao i  slovački ambasador u BiH Nj.E. Martin Kačo.

Ministrica Pendeš je izrazila zahvalnost za dosadašnju podršku Republike Slovačke, kao članice NATO-a, Bosni i Hercegovini, na njenom putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, kao i na značajnom doprinosu slovačkog kontingenta oružanih snaga koji učestvuje u misiji ALTHEA (EUFOR).

 

Razgovaralo se i o unapređenju bilateralne saradnje u oblasti odbrane u narednom periodu i učešću u operacijama podrške miru, u kojima pripadnici Oružanih snaga Slovačke Republike i Bosne i Hercegovine značajno doprinose stvaranju kolektivne sigurnosti u svijetu.

 

Također, na sastanku su razmijenjene i aktuelne informacije o najvažnijim aktivnostima ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja, budućim zadacima i planovima, s posebnim naglaskom na planove modernizacije oružanih snaga u obje zemlje. Delegacije su izrazile uvjerenje da će se saradnja u oblasti odbrane još više intenzivirati.

 

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA