Vijesti

Čestitke mons. dr. Tomi Vukšiću na imenovanju za nadbiskupa koadjutora Vrhbosanske nadbiskupije

7.2.2020

U Uredu katoličkog dušebrižništva (Vojni ordinarijat) Ministarstva odbrane BiH 7. februara 2020. godine, najviši predstavnici Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sastali su se mons. dr. Tomom Vukšićem. Susret je održan povodom imenovanja mons. Tome Vukšića, dosadašnjeg vojnog ordinarija, na službu nadbiskupa koadjutora Vrhbosanske nadbiskupije i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i zamjenici načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević, u ime Oružanih snaga BiH i u svoje lično ime, čestitali su mons. dr. Tomi Vukšiću na imenovanju za nadbiskupa koadjutora Vrhbosanske nadbiskupije.   

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je, između ostalog, izrazio posebno zadovoljstvo što je upravo iz sistema odbrane osoba imenovana na ovako visoku dužnost.      

Tokom razgovora istaknut je značaj vjere u životu svakog pripadnika OS BiH i mogućnostima ostvarivanja prava svakog vojnika za njegovo duhovno, moralno i profesionalno uzdizanje i osposobljavanje, u okviru vjerske službe u OS BiH. 

Izražena je i želja za zajedničkim nastavkom rada na unapređenju međureligijskih odnosa u našoj zemlji, sa ciljem jačanja pozicije Bosne i Hercegovine i na međunarodnom planu kao zemlje sa razvijenim stepenom poštivanja ljudskih prava i vjerskih sloboda svakog njenog građanina.

Info – ZŠ OS BiH