Vijesti

Delegacija Ministarstva odbrane BiH na vojnotehničkom forumu u Rusiji

24.8.2020

Predstavnici Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine na čelu sa zamjenikom ministra odbrane BiH za upravlјanje resursima mr. Mirkom Okolićem i savjetnikom ministra odbrane BiH Murisom Palom, na poziv Ministarstva odbrane Ruske Federacije, od 23. do 25. augusta 2020. godine učestvuju na Međunarodnom vojnotehničkom forumu „Armija 2020“ kod Moskve.

Prvog radnog dana, predstavnici su posjetili  kongresno-izložbeni centar „Patriot Ekspo“, gdje su prisustvovali plenarnoj sjednici pod rukovodstvom zamjenika predsjednika Vlade Ruske Federacije Jurija Borisova. Izlaganja o pravcima razvoja ruskog vojno-industrijskog kompleksa i saradnje sa drugim zemlјama po pitanju izvoza naoružanja i opreme imali su ruski ministar industrije i trgovine te direktori firmi „Rosoboroneksport“ i „Rosteh“.

Nakon toga održana je ceremonija otvaranja Foruma „Armija 2020“, kao i međunarodnih vojnih igara „Armija 2020“, koje su otvorili predsjednik Vlade RF Mihail Mišustin i ministar odbrane RF general Sergej Šojgu. Gosti su potom imali mogućnost obići dio izložbe savremenog naoružanja i opreme u kongresno-izložbenom centru „Patriot“. Na kraju dnevnog programa, na obližnjem poligonu Alabino predstavnici su prisustvovali prvoj fazi takmičenja tenkovskih brigada  u okviru Međunarodnih vojnih igara, u kojima učestvuju ekipe iz Kine, Bjelorusije, Azerbejdžana i Srbije.

Na samom forumu učestvuju predstavnici iz 92 države, od toga 18 vojnih delegacija na visokom državnom nivou, kao i predstavnici različitih firmi. Na izložbi učestvuje više od 1.500 kompanija iz Ruske Federacije, kao i desetak drugih država, s više od 28.000 eksponata naoružanja, vojne opreme i roba višestruke namjene. Na Forumu, zamjenik ministra odbrane BiH Okolić imao je zadovoljstvo razgovarati i sa zamjenikom ministra odbrane RF Aleksandrom Fominom te šefovima predstavnika drugih država.

Drugog dana Foruma planiran je daljnji obilazak izložbenih postavki vojne opreme, kao i razgovori s predstavnicima firmi koje su izrazile interes za uspostavlјanje saradnje s MO BiH, posebno na području proizvodnje, prodaje i servisa helikoptera. Prije povratka, predstavnici MO BiH će posjetiti Ambasadu BiH u Ruskoj Federaciji i razgovarati sa ambasadorom BiH Željkom Samardžijom u Moskvi. Sa delegacijom MO BiH nalazi se i vojni ataše BiH u Ruskoj Federaciji brigadir Rade Simić.

Info – Vojni ataše BiH u Ruskoj Federaciji  

3 FOTO GALERIJA