Vijesti

U organizaciji Ministarstva odbrane BiH održan ministarski sastanak Američko-jadranske povelje (A5)

30.11.2020

Ministar odbrane BiH dr. Sifet Podžić predsjedavao je ministarskim sastankom članica Američko-jadranske povelje (A5 – US Adriatic Charter) koji je održan putem video-komunikacijske platforme u ponedjeljak, 30. novembra 2020. godine.

Video sastanku ove regionalne inicijative, kojom ove godine predsjedava Bosna i Hercegovina, pored predstavnika Ministarstva odbrane BiH, prisustvovali su ministri odbrane Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, predstavnici Ministarstva odbrane SAD, te Republike Slovenije i Kosova* kao posmatrača.

 

Teme sastanka odnosile su se na: Naučene lekcije u borbi sa virusom COVID-19, Izazovi i mogućnosti nakon pandemije, a u drugoj sesiji teme su se odnosile na Upravljanje krizama i Značaj NATO partnerstva i euroatlantskih integracija u suočavanju s trenutnim sigurnosnim izazovima.

 

Ministar Podžić, kao domaćin ovog sastanka, u uvodnom obraćanju, naglasio je da je „COVID nametnuo mnoge promjene, pa i u našim planovima za predsjedavanje Poveljom. Uprkos svemu, a na sveopće zadovoljstvo, uspjeli smo realizirati većinu aktivnosti predviđenih Programom predsjedavanja“, te se zahvalio svima na razumijevanju, uloženom trudu i učešću, kako na programima zajedničke obuke, svim prethodnim virtuelnim sastancima, tako i na ovom današnjem. „Suvišno je naglašavati koliko je A5 važna za Bosnu i Hercegovinu, ali i na našu regiju u cjelini“, kazao je ministar Podžić i nastavio: „Ovaj forum pokazao je da se regionalna odbrambena saradnja i napredak ka euroatlantskim integracijama, uprkos pandemiji, mogu nastaviti pa čak i osnažiti. Svakako da prepoznajemo ulogu Republike Albanije, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao članicama NATO-a, da nastavljaju proces promocije NATO-ove politike otvorenih vrata, podržavajući na taj način težnje i drugih država iz regije ka NATO članstvu.

U tom smislu, iskoristit ću priliku da ovim putem čestitam Republici Sjevernoj Makedoniji na statusu punopravne NATO članice.“ Također, ministar Podžić je posebno pozdravio predstavnike Defense Departmenta SAD-a, te je, kao predsjedavajući sastanka, izrazio zahvalnost za prijateljstvo i podršku zajedničkim individualnim i zajedničkim strateškim ciljevima.

 

Uz ministra Podžića, svoja izlaganja po svim temama imali su i ostali ministri odbrane i visoki predstavnici država članica Američko-jadranske povelje.

 

Ministar Podžić je tokom diskusije, između ostalog, izložio i stajališta Bosne i Hercegovine po datim temama, pri čemu je, govoreći o upravljanju krizama i sigurnosnim izazovima, kazao da „Bosna i Hercegovina i NATO trenutno ostvaruju veoma dobru saradnju, u skladu sa usvojenim dokumentom „Program reformi BiH“. S obzirom na to da je NATO prepoznao navedene izazove, partnerstvo je važno za BiH jer omogućuje učešće u zajedničkim vježbama, misijama i dostizanju standarda NATO-a pri edukaciji kadra, u skladu sa raspoloživim resursima i nabavci opreme.

„Upravljanje krizama u ovim vremenima je veoma veliki izazov“, istakao je ministar Podžić, a „trenutni sigurnosni izazovi karakteristični za BiH, koji se reflektuju sa globalnog nivoa, pored opasnosti od širenja zaraze, su terorizam, ekstremizam, migracije, cyber sigurnost i hibridno ratovanje. Korupcija i organizirani kriminal su također prijetnja“, naglasio je Podžić, „ali nisu neophodno povezani sa globalnim kretanjima.“

 

Nakon diskusije po obje sesije, u kojoj su učestvovali svi ministri odbrane i predstavnici Defence Departmenta SAD, usvojena je Zajednička izjava, koja odslikava stavove i opredjeljenja koja su iskazana na današnjem sastanku.

 

Na kraju, ministar Podžić se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na kontinuiranom interesu, smjernicama, pomoći i podršci za unapređenje Američko-Jadranske saradnje, te je iskoristio priliku da izrazi podršku Republici Hrvatskoj, koja preuzima ulogu predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom u 2021. godini.

 

Američko-jadranska povelja pokrenuta je inicijativom Albanije, Hrvatske, Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država u cilju pomoći zemljama aspiranticama za pridruživanje NATO-u. Dokument službenog naziva „Povelja partnerstva između Makedonije i Albanije te Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država“ potpisan je u maju 2003. godine u Tirani. Ovoj inicijativi su se 2008. godine pridružile Crna Gora i Bosna i Hercegovina, a Srbija je prihvatila status posmatrača. Od 2008. godine neslužbeni naziv ove inicijative promijenjen je s A-3 na A-5, što simbolizira broj uključenih članica.

Jadranska povelja predstavlja strateško partnerstvo među članicama ove inicijative koje prepoznaju zajedničke težnje poput jačanja bilateralnih i multilateralnih odnosa između članica i drugih zemalja u regiji, a s ciljem postizanja sigurnosti i pune integracije u europske i transatlantske političke, ekonomske, sigurnosne i odbrambene institucije.

 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

 

*Ova oznaka ne utiče na poziciju ili status i u skladu je s Rezolucijom 1244/99 Vijeća sigurnosti UN-a i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti

9 FOTO GALERIJA