Vijesti

Potpisan Plan saradnje između MO i OS BiH i Asocijacije VDP u BiH za 2021. godinu

21.1.2021

Plan saradnje između Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Asocijacije vojno-diplomatskih predstavnika (VDP) u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu potpisan je 21. januara 2021. godine.

Plan je u ime MO i OS BiH potpisao Zoran Šajinović, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju, a u ime Asocijacije VDP u BiH pukovnik Kai Uwe Napel, doajen Asocijacije i vojni ataše Savezne Republike Njemačke u BiH.

Pomoćnik ministra Šajinović se zahvalio Asocijaciji VDP u BiH na veoma dobroj saradnji, istaknuvši da je Asocijacija važan partner Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, sa svojom dobro organiziranom struktrurom u okviru koje se realiziraju brojne aktivnosti na bazi dobre atmosfere i razumijevanja potreba našeg sistema odbrane.

Također, naglasio je da Plan za 2021. godinu predstavlja dobru bazu za saradnju i u ovim teškim i izazovnim danima i mjesecima koji su pred nama, znajući da pandemija izazvana virusom COVID-19 još traje i da nije izvjesno kada će se završiti.

Pukovnik Napel je istakao nadu da će realizacija aktivnosti iz ovogodišnjeg plana biti u značajnijem procentu u odnosu na prošlu godinu, ali da će se prilikom provođenja aktivnosti i u ovoj godini, prije svega voditi računa o sigurnosti i zdravlju, te da se neće poduzimati aktivnosti koje bi mogle dovesti do rizika od širenja virusa.

Naglašena je opredijeljenost Asocijacije ka saradnji sa MO i OS BiH i razmjeni znanja i iskustava i u narednom periodu.

Planom za 2021. godinu predviđena je realizacija 19 zajedničkih aktivnosti, a koje su podijeljene u četiri oblasti: protokolarne aktivnosti, posjeta jedinicama, prisustvo okruglim stolovima i brifinzima, te društvene, kulturne i vjerske aktivnosti.

Potpisivanju je prisustvovao major Joshua Magnusson, zamjenik vojnog atašea SAD-a u BiH i zamjenik doajena Asocijacije, kao i pukovnik Elmir Mahmutbegović, viši stručni saradnik za strane vojne atašee u BiH.

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA