Vijesti

Prethodnica američkih helikoptera za vježbu sa OS BiH sletjela na Dubrave

4.5.2021

Prvi američki vojni helikopteri koji će sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine učestvovati u bilateralnoj vježbi „Brzi odgovor 21“ sletjeli su u ponedjeljak, 3. maja 2021. godine na aerodrom Dubrave kod Tuzle.

Radi se o prethodnici od prva dva helikoptera UH-60 iz sastava Brigade borbene avijacije 1. pješadijske divizije Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država, inače stacioniranim u Poznanju u Poljskoj. Na Dubravama su ih dočekali pripadnici 5. pješadijske brigade OS BiH i osoblje Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Helikopteri UH-60 Black Hawk su opće namjene i prije svega se koriste za prevoz vojnika i opreme.  U narednim danima planiran je dolazak preostalih američkih helikoptera iz sastava ove zrakoplovne jedinice, koji će sa Oružanim snagama BiH učestvovati u vježbi. Prije početka vježbe očekuje se i povećan broj helikopterskih letova u cilju upoznavanja sa konfiguracijom terena u Bosni i Hercegovini.

Vježba „Brzi odgovor 21“ zajednički je vježbovni događaj OS BiH i SAD-a, a realizirat će se od 17. maja do 2. juna 2021. godine na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč te na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ kod Tuzle. Posebna pažnja posvetit će se poštivanju epidemioloških mjera zaštite učesnika vježbe od pandemije COVID-19.

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba


4 FOTO GALERIJA