Vijesti

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a

14.7.2021

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić u srijedu 14. jula 2021. godine učestvovao je sa delegacijom Ministarstva odbrane BiH na sastanku Sjevernoatlanskog vjeća NATO-a u formatu NAC+BiH, u Glavnom sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Delegacija iz Bosne i Hercegovine predvodila je ministrica vanjskih poslova BiH NJ.E. Bisera Turković. Pored ministara u delegaciji BiH su bili i otpravnik poslova Misije BiH pri NATO-i Amira Arifović-Harms, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Jasmin Čajić, šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić, savjetnik ministrice vanjskih poslova BiH Jasmin Hasić, zamjenik šefa vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Darijo Pajić, i druga sekretarica u Misiji BiH pri NATO-u Dina Fejzić-Izmirlija.

 Prije sastanka u formatu NAC+BiH, održan je bilateralni sastanak ministrice Turković i ministra Podžića s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Razgovarali su o trenutnom statusu saradnje BiH i NATO-a kao i mogućnostima poboljšanja i unapređenja saradnje Bosne i Hercegovine i NATO-a u narednom periodu. 

Glavni sekretar NATO-a ovom je prilikom naglasio potrebu potpunog provođenja aktuelnog Programa reformi BiH, kao i očekivanja, u što skorijem vremenu, dostavljanja narednog Programa reformi BiH za tekuću godinu. Generalni sekretar NATO-saveza je posebno istakao učestvovanje BiH u NATO vođenim operacijama, naročito opredjeljenjima BiH za nastavak budućeg operativnog partnerstva s NATO-om. Ministri iz BiH su se zahvalili Stoltenbergu na ukupnoj podršci koju NATO pruža Bosni i Hercegovini, naročito u pomoći tokom pandemije COVID-19, putem NATO mehanizma EADRCC i NATO Trust Fonda.

Nakon bilateralnog sastanka s glavnim sekretarom NATO-a, održan je sastanak Sjevernoatlanskog vijeća NATO-a u formatu NAC+BiH, na kojem su ministri informisali saveznike o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na aspekte saradnje BiH i NATO-a kroz Program reformi BiH. Predstavnici NATO-članica jednoglasno su podržali BiH na njenom daljem euroatlanskom putu i predstojećim koracima BiH u okvirima Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Ured za odnose s javnošću
Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA