Vijesti

Značajno učešće OS BiH na godišnjoj vježbi EUFOR-a „Brzi odgovor 2021“

28.9.2021

Oružane snage Bosne i Hercegovine od 25. septembra do 2. oktobra 2021. godine aktivno učestvuju u EUFOR-ovoj godišnjoj vježbi „Quick Response 2021/Brzi odgovor 2021“ te je moguće da će u tom periodu pokreti OS BiH na terenu biti nešto vidljiviji građanima.

Već duži niz godina EUFOR-ovom vježbom „Brzi odgovor“ provjerava se sposobnost vojnih snaga Evropske unije da u Bosnu i Hercegovinu, ako zatreba, razmjeste svoje rezervne snage i pomognu vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Postalo je uobičajeno da u vježbi ravnopravno učestvuju jedinice OS BiH i sigurnosne agencije u BiH, kako bi na terenu provjerili sposobnosti i dostignute standarde zajedničkog djelovanja, koordinacije i interoperabilnosti u multinacionalnom okruženju.

Ove godine, na vježbi EUFOR-a „Brzi odgovor 2021“, uz EUFOR-ove jedinice stacionirane u BiH te rezervne snage iz Bugarske, Rumunije, Slovačke, Mađarske, Austrije i Turske, OS BiH učestvuju sa tri pješadijska voda iz sastava Operativne komande OS BiH.

Područje operacija uključuje zone gradova Glamoča, Livna, Tomislavgrada, Ljubuškog, Mostara, Čapljine, Trebinja, Bileće i Sarajeva. Scenarij vježbe podrazumijeva i stvaranje sigurnog okruženja za otklanjanje posljedica razornog zemljotresa u južnom dijelu BiH te na vježbi učestvuju i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA BiH), lokalne jedinice ministarstava unutrašnjih poslova, civilne zaštite te druge civilne službe i agencije.

Ured za odnose s javnošću                                       
Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA