Vijesti

Susret predstavnika MO i OS BiH sa predstavnicima centralnih udruženja branilaca HVO

13.10.2021

Zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Mijo Krešić, apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata mons. dr. Tomo Vukšić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba generalmajor Ivica Jerkić, zamjenik komandanata Operativne komande brigadni general Tomo Kolenda te komandnat 1. pješadijskog (gardijskog) puka brigadir Martin Pažin upriličili su susret sa predstavnicima centralnih udruženja branilaca HVO.

Tokom susreta istaknuto je kako članovi i rukovodstva udruženja branilaca imaju poseban odnos i emocije prema Oružanim snagama BiH, budući da su u ranijem periodu dali veliki doprinos nastajanju i razvoju sistema odbrane. Svakako jedna od važnih tema bila je i aktuelna politička i sigurnosna situacija te su se učesnici složili da je potrebno učiniti sve kako bi dijalog bio glavno sredstvo postizanja sigurnog okruženja i stvaranja što boljih prilika za razvoj i napredak BiH.

Zamjenik ministra odbrane upoznao je predstavnike udruženja branilaca sa aktivnostima koje se provode u okviru ministarstva, modernizaciji i jačanju kapaciteta, kao i značaju kojeg Oružane snage BiH imaju u ukupnoj društveno-sigurnosnoj sferi. Također, izraženo je i zadovoljstvo da je sve veći broj mladih koji su zainteresirani za vojni poziv iz sva tri naroda, a što se odrazilo i pri nedavno okončanom konkursu za prijem vojnika, kao i aktuelnom javnom pozivu za oficire.   

Izraženo je obostrano zadovoljstvo saradnje udruženja branilaca i civilnog društva sa 1. pješadijskim (gardijskim) pukom kao i podršci koju pripadnici Oružanih snaga BiH pružaju i u drugim oblastima. Zamjenik Krešić izvijestio je o planovima Ministarstva odbrane za pokretanje neophodnih procedura u iznalaženju sredstava za izgradnju muzeja za sva tri puka.

Predstavnici centralnih udruženja branilaca, još jednom su naglasili značaj koje je HVO imalo u odbrani domovine, kao i u poslijeratnim aktivnostima koje su prethodile današnjim Oružanim snagama BiH.   

Učesnici susreta na kraju su naglasili važnost zajedništva i saradnje kao zalog uspješne budućnosti i izgradnje još modernijih Oružanih snaga BiH.

Zamjenik ministra odbrane Krešić i vojni biskup Vukšić pozvali su predstavnike i članove udruženja branilaca da učestvuju u molitvenom pohodu „Molitva za Domovinu“ koji će biti upriličen 23. oktobra 2021. godine na Bobovcu.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

6 FOTO GALERIJA