Vijesti

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić primio u posjetu komandanta EUFOR-a u BiH

15.10.2021

Zamjenik ministra odbrane za upravljanje resursima Mirko Okolić sastao se 15. oktobra 2021. godine sa komandantom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini generalmajorom Alexanderom Platzerom. Tokom sastanka razgovarano je o značaju EUFOR-ove misije u BiH, rješavanju neperspektivne vojne opreme, odgođenoj vježbi između OS BiH i Vojske Srbije, kao i drugim aktuelnim političkim i sigurnosnim prilikama u BiH.

Zamjenik Okolić istakao je da podržava proces rješavanja viškova naoružanja i MiMES-a koji se provodi zajedno uz pomoć EUFOR-a, te da je njegova želja da se proces uništavanja neperspektivne vojne opreme ubrza, iz razloga što bi se tim ubrzao i proces zanavljanja opreme i resursa OS BiH. Time bi se obezbijedilo sigurno okruženje za građane koji žive u blizini skladišta vojne opreme. Također, Okolić se zahvalio generalmajoru Platzeru na odličnoj saradnji EUFOR-a sa MO BiH.

Komandant EUFOR-a generalmajor Aleksander Platzer je informirao zamjenika Okolića da je protekla EUFOR-ova vježbe „Quick Response 2021“ prošla jako uspješno i da su ciljevi vježbe ispunjeni. Vježba je pokazatelj dobre saradnje što garantuje nastavak izgradnje i jačanja kapaciteta OS BiH. Platzer je dodao da neperspektivna vojna oprema predstavlja prijeteću opasnost, i da se raduje nastavku procesa uništavanja te da podržava stav zamjenika Okolića vezan za ubrzavanje procesa uništavanja.

Vezano za odgađanja bilateralno vojne vježbe između OS BiH i Vojske Srbije, general Platzer kazao je kako je to unutrašnja odluka MO BiH i da se u istu EUFOR neće miješati. EUFOR podržava svaki vid saradnje na regionalnom nivou, i vježbe ovakvog karaktera su prilika da se uvježbaju određene procedure koje bi se koristile pri pomoći civilnom stanovništvu prilikom nesreća i prirodnih nepogoda, zaključio je Platzer.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

 

6 FOTO GALERIJA