Vijesti

Helikopteri Huey II za OS BiH dopremljeni na sarajevski aerodrom

4.12.2021

Novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa Bell Huey II, dopremljeni su u subotu, 4. decembra 2021. godine iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Na aerodromu su ih dočekali tehničari i specijalisti OS BiH i američkog proizvođača Bell Helicopters, koji su odmah pristupili njihovoj pripremi za probne letove. Helikopteri su dopremljeni civilnim transportnim avionom Antonov An-124, ukrajinske zrakoplovne firme Antonov Aviation Company (AAC), koju je angažirala firma Bell. Avion je poletio s aerodroma u gradu Huntsvilleu, iz američke savezne država Alabame. Radi se o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavci ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala sa 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).

Helikopter vojne oznake UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao „Huey“), koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH. Ovom nabavkom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadatke zračnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.

Službena primopredaja helikoptera planirana je nakon probnih letova, uz prisustvo medija i visokih zvanica. Tim povodom, informiramo građane da u narednim danima, a već od danas, mogu očekivati povećanu aktivnost helikoptera u zoni glavnog grada BiH.

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

7 FOTO GALERIJA