Vijesti

Ministarstvo odbrane BiH i Misija OSCE-a u BiH organiziraju 13. strateški političko-vojni seminar na teme „Kibernetička sigurnost“ i „Krizni menadžment“

8.12.2021

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Misijom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH, otvorilo je 8. decembra 2021. godine u Sarajevu trinaesti po redu Strateški političko-vojni seminar. Ovogodišnje teme su „Kibernetička sigurnost“ i „Krizni menadžment“.

U radu ovog trodnevnog seminara učestvuju stručnjaci u oblasti kibernetičke sigurnosti i upravljanja krizama iz nadležnih ministarstava Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske, kao i Ministarstva odbrane Crne Gore, te predstavnici akademske zajednice, Delegacije Evropske unije u BiH, Američke ambasade  u Sarajevu i Sekretarijata OSCE-a.

U uvodnom dijelu seminara obratili su se ministar odbrane BiH Sifet Podžić i šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec. Uvodna obraćanja pratili su i predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić, pomoćnik ministra odbrane BiH za politiku i planove Dženan Redžo, pomoćnik ministra odbrane BiH za komandu, kontrolu i komunikacije, kompjutere i upravljanje informacijama Adnan Kulovac te ostali zvaničnici MO i OS BiH, Misije OSCE-a u BiH, te domaćih i međunarodnih institucija.

U svom obraćanju ministar Podžić je istakao da su savremene sigurnosne prijetnje zajedničke svim zemljama regije te da se na njih najdjelotvornije može odgovoriti usklađenim djelovanjem. Iz tog razloga su potrebne i dobrodošle razmjene iskustava, kakve se ostvaruju i na ovakvim strateškim političko-vojnim seminarima.

„Učestalost hakerskih napada na vitalne dijelove različitih informacijskih sistema primorava države da poboljšavaju svoje sigurnosne kapacitete. Iskustva i znanja koje smo stekli u proteklim godinama, kao i povjerenje koje smo izgradili, sigurno mogu biti od koristi našim institucijama da zajednički djelujemo na polju cyber sigurnosti, ali i na bržoj izradi strateškog dokumenta BiH na tom polju“, rekao je ministar Podžić.

„Upravljanje krizama, kao druga tema ovog seminara, kontinuirani je proces u kojem učestvuju pojedinci, grupe i zajednice radi ublažavanja katastrofa koje nastaju kako radi kibernetičkih rizika tako i zbog prirodnih i drugih nesreća. U angažiranju Oružanih snaga BiH na ovim izazovima, uvijek smo bili i bit ćemo na raspolaganju i civilnim institucijama“, dodao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Misija OSCE-a u BiH podržava strateške političko-vojne seminare već 13 godina. Prethodni seminari su doprinijeli provođenju nekoliko bitnih procesa, uključujući angažiranje pripadnika OS BiH u UN-ovim mirovnim misijama, razvoj akcionog plana Ministarstva odbrane BiH za cyber sigurnost i smjernica za vojnu podršku civilnim vlastima.

„Ovogodišnji seminar se fokusira na upravljanje krizama i cyber sigurnost, dva pitanja koja zahtijevaju međuinstitucijsku saradnju“, rekla je šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec.

„Tokom proteklih nekoliko godina, OSCE je intenzivirao svoju podršku izgradnji cyber sigurnosti u BiH. Naša podrška u ovoj oblasti sada je usmjerena na operacionalizaciju OSCE-ovih mjera za izgradnju povjerenja u cyber mreži, razvoj okvirne strategije cyber sigurnosti za BiH i uspostavljanje računarskih timova za hitne reakcije“, kazala je ambasadorica Kavalec.

Govoreći o upravljanju krizama, ambasadorica Kavalec je pozvala institucije u BiH da razviju sveobuhvatnu strategiju za smanjenje rizika od katastrofa, koja bi služila kao osnov za izradu planova zaštite od katastrofa na različitim nivoima vlasti. Ona je dalje naglasila da će od naredne godine isključivu odgovornost za organiziranje seminara preuzeti Ministarstvo odbrane i Zajednički štab OS BiH te čestitala ministru Podžiću na dosadašnjim dostignućima.

Seminar završava u petak, 10. decembra 2021. godine, a zbog zaštite od pandemije COVID-19, dio seminara provodi se u online režimu.


Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail:
info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA