Vijesti

Sastanak šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a

24.2.2022

Šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako sastao se sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a admiralom Robom Bauerom 23. februara 2022. godine u sjedištu NATO-a u Briselu.

Teme sastanka bile su dosadašnja i buduća saradnja između NATO saveza i OS BiH, posebno u oblasti organizacije, provođenja i učešća u vojnim vježbama u kojima bi OS BiH dobile priliku za razmjenu iskustava sa savezničkim oružanim snagama. S tim u vezi, admiral Bauer izrazio je punu podršku unapređenju odbrambenog sistema BiH, te je naveo OS BiH kao najpozitivniji primjer uspješno provođenih reformi u državi.

Naglašen je značaj učešća BiH u programima razvoja interoperabilnosti u kojima partnerske države u dobroj mjeri doprinose efikasnijoj saradnji sa saveznicima. Admiral Bauer pokazao je interesovanje za projekte iz ovog programa, u kojima je BiH prisutna i vidljiva, kao i za pružanje pomoći u izgradnji odbrambenih kapaciteta BiH.

U nastavku susreta, razgovaralo se o neospornoj nužnosti jačanja regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu. Stabilnost Zapadnog Balkana je cilj NATO saveza, a euroatlantske integracije mehanizam koji stvara siguran put ka miru i stabilnosti na ovim prostorima.

Brigadir Fako je iskoristio priliku da se zahvali predsjedavajućem Vojnog komiteta NATO-a na podršci te, u ime ministra odbrane BiH, uputio poziv za posjetu našoj zemlji. Admiral Bauer je prihvatio poziv, a posjeta će biti realizirana u narednom periodu.

Info - Vojni dio Misije BiH pri NATO