Vijesti

Generalpukovnik Senad Mašović sastao se sa direktorom Zajedničkog štaba Nacionalne garde Maryland Adamom Flaschom

6.6.2022

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sastao se 6. juna 2022. godine sa direktorom Zajedničkog štaba Nacionalne garde Maryland brigadnim generalom Adamom Flaschom.

Tokom sastanka razgovarano je o stepenu realizacije i efikasnosti dosadašnje saradnje Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Maryland, te mogućnostima za unapređenje saradnje u okviru Programa državnog partnerstva između Bosne i Hercegovine i savezne američke države Maryland.

General Mašović se ovom prilikom zahvalio na podršci koju NG Maryland pruža OS BiH u implementaciji procesa modernizacije i jačanja sveukupnih kapaciteta OS BiH, dok je general Flasch ponovio čvrstu opredijeljenost savezne američke države Maryland i NG Maryland u nastavku pružanja podrške OS BiH u procesu daljnjih aktivnosti reforme OS BiH, izgradnji i razvoju operativnih sposobnosti i kapaciteta, kao i u procesu tranzicije OS BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

General Mašović i general Flasch su, također, razgovarali i o mogućnostima proširenja civilno-vojne saradnje, gdje je NG Maryland iskazala volju da se u budućnosti saradnja proširi i na civilne institucije Bosne i Hercegovine.

Saradnja sa NG Maryland nastavit će se uspješno i u budućnosti kroz realizaciju mnogih projekata i aktivnosti koji donose korist objema stranama, zaključeno je na sastanku.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,