Vijesti

Helikopteri OS BiH angažirani na gašenjima požara u općinama Konjic i Čitluk

18.7.2022

Helikopterske posade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od proteklog vikenda borile su se i iz zraka gasile požare koji su aktivni na lokalitetima Boračko jezero, u оpćini Konjic, i Blizanci kod Čitluka.

Angažman je nastavljen i u ponedjeljak, 18. jula 2022. godine u rejonu Boračkog jezera. Dva helikoptera opće namjene UH-1H-II i jedan tipa UH-1H iz sastava 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH bili su na raspolaganju za gašenje požara na navedenim lokalitetima.

U subotu, 16. jula na požarište u području Boračkog jezera izbačena su ukupno 22 vedara, odnosno 16,5 tona vode, a na požarištu Blizanci istog dana izbačena su 24 vedra, to jest 18 tona vode. Sutradan, 17. jula na požarište kod Boračkog jezera bačeno je ukupno 20 vedara, odnosno 15 tona vode. Tokom ponedjeljka, 18. jula 2002. godine helikopteri su ponovo angažirani u rejonu Boračkog jezera, gdje je izbačeno 21 vedro, odnosno 16 tona vode.

Za potrebe ovih zadataka korišten je i savremeni kompjuterski software NICS, koji su OS BiH implementirale u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH.

Tokom gašenja iz zraka, pripadnici 2. helikopterskog skvadrona OS BiH pridržavaju se svih propisanih standarda te su uspješno obavili prvu ovogodišnju misiju pomoći civilnim strukturama u gašenju požara u općinama Konjic i Čitluk.

Info – ZŠ OS BiH       

5 FOTO GALERIJA