Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez primio ambasadora R. Hrvatske u BiH Nj.E. Sabolića

27.3.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u službenu je posjetu primio 27. marta 2023. godine ambasadora Republike Hrvatske u BiH Nj.E. Ivana Sabolića.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnoj saradnji ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja, pri čemu je zaključeno da je saradnja intenzivna na svim nivoima. Ministar Helez se zahvalio na podršci koju Republika Hrvatska daje Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, a posebno u odluci za pružanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU. Helez je istakao važnost koju otvorena susjedska saradnja ima za stabilnost cijele regije.

Ambasador Sabolić je naglasio da je podrška Hrvatske za punopravno članstvo BiH u Evropskoj uniji i NATO-u neupitna, te naglasio da Hrvatska nudi ekspertsku pomoć Bosni i Hercegovini, zasnovanu na iskustvima Hrvatske u tom procesu.

„Republika Hrvatska sigurno razumije naše specifičnosti i može uticati na budući pristup Evropske komisije prema integracijskim težnjama Bosne i Hercegovine te ćemo cijeniti svaku podršku u tom smjeru“, rekao je ministar Helez.

Ministar Helez se posebno zahvalio na mogućnostima školovanja kadrova OS BiH na hrvatskim vojnim školama. Ambasador Sabolić je također izrazio zadovoljstvo vojnom saradnjom BiH i R. Hrvatske te izrazio uvjerenje da će se međusobne aktivnosti dalje razvijati na obostranu korist obiju susjednih zemalja. Naglasio je i da Hrvatska daje punu podršku NATO-ovoj inicijativi za jačanje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta BiH.

Sagovornici su također naglasili obostrano zadovoljstvo što je novi saziv Vijeća ministara BiH, u kojem je ministar Helez na dužnosti zamjenika predsjedavajućeg pokazao novi pozitivan impuls u donošenju odluka. Ambasador Sabolić je istakao da se ove godine, prvi put nakon 2017. godine, planira održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade RH te naglasio to kao još jednu priliku za daljnje rješavanje eventualno otvorenih pitanja i daljnje razvijanje bliskih odnosa BiH i RH.

Sastanku su prisustvovali i vojni ataše R. Hrvatske u BiH brigadir Davor Kiralj te šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.      


Ured za odnose s javnošću
Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

4 FOTO GALERIJA