Vijesti

Zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić učestvovao na sastanku Foruma za sigurnosnu saradnju OSCE

29.3.2023

U organizaciji Stalne misije Bosne i Hercegovine pri OSCE-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, 29. marta 2023. godine održan je 1041. sastanak Foruma za sigurnosnu saradnju OSCE. Ovim sastankom završena je uspješna realizacija predsjedavanja Bosne i Hercegovine Forumom za sigurnosnu saradnju OSCE u periodu od januara do aprila 2023. godine.

Ispred Bosne i Hercegovine prigodnim govorom prisutnima se obratio zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, Slaven Galić.

U svom obraćanju zamjenik Galić je naglasio: „Naše predsjedavanje Forumom za sigurnosnu saradnju OSCE fokusiralo se na nekoliko tema relevantnih za Bosnu i Hercegovinu i Jugoistočnu Evropu, ali i za regiju OSCE-a u cjelini. Uz učestvovanje panelista u svim sigurnosnim dijalozima i organizovanjem dodatnih događaja, pokušali smo da uključimo različite aktere iz drugih država članica OSCE-a, akademske zajednice, raznih međunarodnih institucija, civilnog društva i misija OSCE na terenu, vodeći računa i o rodnoj ravnopravnosti.“

Zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić je također istakao: „Predsjedavanje Bosne i Hercegovine je nastavilo naglašavati ulogu Foruma za sigurnosnu saradnju OSCE kao platforme za razgovore o sigurnosnoj saradnji, a mi smo spremni i odlučni da podržimo buduće napore OSCE-a u njegovoj vojno-političkoj dimenziji. Nadam se da je naše predsjedanje Forumom za sigurnosnu saradnju OSCE uspjelo pokazati da je razmjena najboljih praksi i iskustava i dalje relevantna i da ostajemo uvjereni da nastavak neprocjenjivog dijaloga u OSCE jednostavno nema alternativu.“

Na kraju, zamjenik ministra odbrane se zahvalio državama učesnicama, državama članicama FSC Trojke – Belgiji i Bugarskoj, koordinatorima predsjedavajućeg FSC-a i Sekretarijatu na njihovoj saradnji, podršci i pomoći u realizaciji programa predsjedavanja i doprinosu provođenju zajedničkih obaveza. Također, zamjenik Galić je zaželio puno sreće i uspjeha Bugarskoj kao sljedećem predsjedavajućem FSC-a i Kanadi kao dolazećoj članici FSC Trojke te naglasio da će Bosna i Hercegovina, u svojstvu člana Trojke FSC-a, i u narednom periodu nastaviti davati važan doprinos radu Foruma.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba