Vijesti

Ministar odbrane BiH Zukan Helez sa ambasadoricom Švedske u BiH

29.3.2023

Ministar odbrane BiH Zukan Helez, sa saradnicima, razgovarao je 29. marta 2023. godine sa ambasadoricom Švedske u BiH, Nj.E. Johannom Strömquist.

Tokom razgovora je naglašena opredijeljenost MO i OS BiH da nastave sa aktivnostima na dostizanju potrebnih standarda i interoperabilnosti sa EU i NATO snagama, kao i nastojanje da se što više i što brže radi na ispunjavanju planova naše zemlje vezanih za EU i NATO integracijski proces.

Ministar Helez je ambasadorici Strömquist zahvalio na pomoći i podršci Švedske ukupnim reformskim procesima i brojnim projektima važnim za Bosnu i Hercegovinu u proteklom periodu i iskazao očekivanja za nastavkom plodonosne saradnje i u budućnosti.

Kao izuzetno značajna ocijenjena je podrška projektima vojnog deminiranja, procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, kao i obilježavanju malog i lakog naoružanja.

“Podrška Švedske u procesu donošenja odluke o status kandidata za članstvo u EU za Bosnu i Hercegovinu veliki je iskorak i poticaj da se sve institucije posvete ispunjavanju 14 prioriteta koji su postavljeni kao uslov za pretpristupne pregovore”, kazao je minister Helez.

Ministar je kazao i da je Program reformi i NATO put u vrhu prioriteta naše zemlje, te je zamolio ambasadoricu da tokom švedskog predsjdavanja Evropskom unijom, Bosna i Hercegovina i cijela regija ostanu u fokusu, te da se još snažnije afirmira naša integracijska perspektiva.

Ambasadorica Strömquist je čestitala ministru Helezu imenovanje na ovu važnu poziciju i poželjela uspješan mandat.

Ona je izrazila očekivanja za nastavkom dobre saradnje u budućnosti i kazala da Švedska nastavlja sa podrškom Bosni i Hercegovini, kako politički tako i kroz Strategiju razvojne saradnje Švedske, s ciljem pružanja podrške europskoj integraciji Bosne I Hercegovine.

Kandidatski status zapažen je kao prilika za nove vlasti da provedu prijeko potrebne reforme na putu prema EU.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o drugim pitanjima vezanim za resor odbrane među kojima je i budžet institucija BiH, te uloga i značaj misije ALTHEA EUFOR.

U pratnji ambasadorice Strömquist sastanku je prisustvovao i gospodin John Skoglund, zamjenik šefa misije u Ambasadi Švedske u Bosni i Hercegovini, dok je uz ministra odbrane sastanku prisustvovao šef Kabineta ministra, Salko Beba.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

5 FOTO GALERIJA