Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez u nastupnu posjetu primio šefa Misije OSCE-a u BiH Nj.E. Aggelera

25.4.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u nastupnu je posjetu primio 25. aprila 2023. godine u Sarajevu šefa Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH, Nj.E. Briana Aggelera.

Na sastanku se razgovaralo o saradnji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sa OSCE-om, pri čemu je izraženo obostrano zadovoljstvo dugogodišnjim zajedničkim radom na projektima koji se tiču jačanja mira i sigurnosti u regiji, ljudskih prava i demokratskog nadzora nad sektorom sigurnosti i odbrane.

Ministar Helez, koji ujedno vrši i dužnost zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ambasadoru Aggеleru predstavio je osnovne izazove sa kojima se suočavaju MO i OS BiH u kontekstu složenih političkih odnosa u zemlji. Ministar je naglasio da na obje dužnosti koje vrši čini sve da se političke razlike prevaziđu te da se stvore što bolje okolnosti za siguran i prosperitetan život svih građana BiH.

Ambasador Aggеler je istakao zadovoljstvo što MO BiH i OSCE imaju jednake zajedničke prioritete te izrazio uvjerenje da će saradnja biti uspješna i u budućnosti, posebno u pogledu projekata koji se tiču procesa rashodovanja neperspektivnih skladišta, upravljanja životnim vijekom vojne municije, jačanja integriteta MO i OS BiH, ispunjavanja odredbi Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda „Žene, mir i sigurnost“, kao i kibernetičke sigurnosti.

Vezano s tim, ambasador Aggеler je upoznao ministra Heleza o potrebi skore izrade strategije cyber sigurnosti za Bosnu i Hercegovinu, na kojoj već radi neformalna višesektorska radna grupa „Neretva“, u kojoj učestvuju  i predstavnici MO BiH. Helez je tome izrazio punu podršku, i kao ministar odbrane, ali i kao zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Ministar Helez je konstatirao da put ka punopravnom članstvu BiH u EU i NATO-u nema alternativu. On je zahvalio šefu Misije OSCE-a u BiH, što OSCE pomaže institucijama BiH na ispunjavanju standarda koji doprinose razvoju demokratskih institucija, zaštiti ljudskih prava i regionalne stabilnosti.

Sastanku je prisustvovala i šefica Odjeljenja za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH Susan Penksa, kao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA