Vijesti

Godišnja analiza iz oblasti upravljanja personalom u MO i OS BiH održana u Sarajevu

26.4.2023

Godišnja analiza iz oblasti upravljanja personalom Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za 2022. godinu održana je u srijedu, 26. aprila 2023. godine u Domu OS BiH u Sarajevu.

Uz učešće predstavnika svih organizacijskih cjelina MO BiH i Zajedničkog štaba OS BiH, konferencijom je predsjedavao pomoćnik ministra odbrane BiH za upravljanje personalom Sead Muratović. Na skupu su učestovovali i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Gojko Knežević, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, sekretar MO BiH Muhamed Smajić, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Imamović, samostalni izvršilac za pitanja odbrane i civilne kontrole nad OS BiH u Predsjedništvu BiH Ranko Ninković, predstavnici NATO Štaba Sarajevo i komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermayer.

Cilj Godišnje analize bilo je utvrđivanje dostignutog stepena funkcionalnih sposobnosti kadrovskih organa MO i OS BiH u 2022. godini, prijedlozi i rješenja za unapređenje rada, kao i definiranje zadataka za 2023. godinu.

Pomoćnik ministra za upravljanje personalom Sead Muratović je u svom obraćanju naglasio potrebu dodatnog angažmana na zadržavanju postojećeg personala u Oružanim snagama, kao i poduzimanje neophodnih mjera i aktivnosti za povećanje stepena zainteresiranosti kvalitetnih kadrova za vojni poziv.

Predsjedavajući zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PS BiH Jasmin Imamović naglasio je opredijeljenost Komisije da se zakonski okvir vezano za pitanje personala u odbrambenom sektoru prilagodi potrebama vremena u kojem živimo.

Brigadir Izudin Skopljak iz Uprave za personal iz Zajedničkog štaba OS BiH prezentirao je podatke o kretanju vojnog personala u OS BiH u posljednje četiri godine i kazao da je osnovni cilj održati funkcionalnost odbrambenog sistema u narednom periodu.

Zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Gojko Knežević je kazao da moramo biti principijelni i više raditi na promociji vojnog poziva, na motivaciji postojećeg personala i graditi povjerenje u sistem, jer se jedino na taj način može osigurati kvalitet i profesionalizam u radu.

Samostalni izvršilac za pitanja odbrane i civilne kontrole nad OS BiH u Predsjedništvu BiH Ranko Ninković je u diskusiji po pitanju analize personala u MO i OS BiH istakao da i resor odbrane dijeli iste probleme društva, odlazak mladih iz zemlje, ali na osnovu izloženog, evidentno je da su mnogi problemi od ranije prevaziđeni, što je svakako ohrabrujuće.

Na kraju su predstavnici Sektora za upravljanje personalom prezentirali zakonski okvir upravljanja vojnim personalom sa konkretnim prijedlozima izmjena i dopuna istih u cilju prevazilaženja izazova sa kojim se trenutno suočavamo.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA