Vijesti

Ministar odbrane BiH Zukan Helez razgovarao sa hrvatskim kolegom Banožićem

4.5.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez predvodi delegaciju MO i OS BiH koja prisustvuje Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji (ASDA 2023) u Zadru, Republika Hrvatska, na poziv hrvatskog ministra odbrane, u periodu od 3. do 5. maja 2023. godine.

Ministar Helez je danas, 4. maja 2023. godine, na marginama sedme Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije održao radni sastanak sa ministrom odbrane R. Hrvatske Mariom Banožićem, kome su prisustvovali, pored članova delegacija, i načelnici Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i Generalštaba OS R. Hrvatske admiral Robert Hranj.

Teme razgovora su bile bilateralna saradnja u oblasti odbrane.

Obojica ministara su konstatirali da je dosadašnja saradnja naše dvije zemlje izuzetno dobra, posebno u oblasti odbrane.

Ministar Helez je istakao veliki značaj mogućnosti vojnog školovanja naših kadeta i vojnih lica na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman” i zahvalio se ministru Banožiću na toj vrsti podrške.

Na sastanku je dogovoreno da će se ove i naredne godine povećati broj mjesta za školovanje bh. kadeta u R. Hrvatskoj, što je jedan od pokazatelja unapređenja dosadašnje saradnje.

Također, dogovorena je i razmjena informacija u cilju pružanja bržeg odgovora na prirodne katastrofe, kao i pomoć OS R. Hrvatske našoj zemlji u slučaju prirodnih katastrofa, ukoliko bude potrebno.

U cilju dostizanja NATO standarda od strane pripadnika OS BiH, hrvatski ministar je obećao pomoć u učenju stranih jezika u vidu upućivanja pripadnika OS R. Hrvatske kao dijela mobilnih obučnih timova NATO programa za unapređenje školovanja (DEEP).

Na sastanku se razgovaralo i o opredjeljenju Bosne i Hercegovine za priključenje EU i NATO integracijama.

Ministar odbrane R. Hrvatske je u tom kontekstu obećao punu podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u euroatlantske integracije.

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo što naše dvije zemlјe nemaju otvorenih pitanja u oblasti odbrane.

Ministri odbrane su iskoristili ovaj sastanak za pripremu predstojeće već dogovorene zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade R. Hrvatske, koja će se održati 20. juna 2023. godine u Zagrebu.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez se zahvalio hrvatskom kolegi Banožiću na pozivu za učešće na izložbi i konferenciji (ASDA 2023), kao i na svim drugim vidovima pomoći i podrške koju R. Hrvatska pruža, kako OS BiH tako i našoj državi u cjelini.

Delegaciju Ministarstva odbrane i Oružnih snaga BiH, pored ministra Heleza i načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnika Senada Mašovića, čine i Zoran Šajinović, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju, Salko Beba, šef Kabineta ministra odbrane, brigadir Milorad Krajšumović, komandant Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane Oružanih snaga BiH i brigadir Dževad Aščić, načelnik Ureda za podršku načelnika ZŠ OS BiH.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail:
info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA