Vijesti

Proglašenjem pobjednika zatvoreno vojno takmičenje „Balkan games – half marathon“

8.5.2023

Regionalno vojno takmičenje „Balkan games – half marathon“, čiji su domaćini bili Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom Međunarodnog vijeća za vojni sport (CISM), zatvoreno je 7. maja 2023. godine proglašenjem pobjednika takmičenja.

Na polumaratonu je učestvovalo preko 70 takmičara iz devet vojnih reprezentacija: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Nizozemske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske, a događaj se realizirao u sklopu četvrtog izdanja manifestacije „Sarajevski maraton“, koje je organiziralo udruženje „Dečki u plavom“ iz Sarajeva.

Pobjednik polumaratona bio je Murat Emektar iz Oružanih snaga Turske u vremenu od 1 sata 5 minuta i 47 sekundi, drugo mjesto osvojio je Huseyin Can iz Oružanih snaga Turske, a treće mjesto Ioanis Zeevakis iz Oružanih snaga Grčke.

U ženskoj konkurenciji prva kroz cilj je prošla Jasmina Pitamić iz Oružanih snaga Slovenije u vremenu 1 sat 22 minute i 42 sekunde, druga je bila Nataša Ćulafić (Vojska Srbije), a treća Ionela Puia (Oružane snage Rumunije).

Vojna reprezentacija Turske odnijela je pobjedu u muškoj konkurenciji, dok je drugo mjesto uzela reprezentacija Rumunije, a treće mjesto reprezentacija Srbije.

U ženskoj konkurenciji najbolja ekipa je bila reprezentacija Slovenije, dok je drugo mjesto zauzela Srbija, a treće Rumunija.

Na ceremoniji zatvaranja, zamjenik komandanta Komande za podršku Oružanih snaga BiH brigadir Rusmir Mrković je istakao da sport igra veoma važnu ulogu u cjelokupnom životu i radu pripadnika oružanih snaga. Izrazio je zadovoljstvo sa organizacijom cjelokupnog takmičenja i postignutim rezultatima, te čestitao svim učesnicima ovog takmičenja na uloženom trudu i zalaganju. Nakon toga, regionalno vojno takmičenje „Balkan games – half marathon“ proglasio je zatvorenim.

Info – ZŠ OS BiH

6 FOTO GALERIJA