Vijesti

Susret ministra Heleza sa vojno-diplomatskim predstavnicima u BiH

8.5.2023

Ministar odbrane BiH Zukan Helez, sa saradnicima, upriličio je susret sa vojno-diplomatskim predstavnicima akreditiranim u Bosni i Hercegovini, tokom kojeg je održan okrugli sto sa informativnim brifingom, 8. maja 2023. godine u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Brifingu su, između ostalih, prisustvovali zamjenik ministra odbrane Slaven Galić, sekretar MO  BiH Muhamed Smajić, generalni inspektor  MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić i pomoćnici ministra odbrane BiH.

Ministar Helez se predstavnicima vojno-diplomatskog kora zahvalio na kontinuiranoj podršci i pomoći koja se realizira kroz planove bilateralne saradnje u oblasti odbrane, ali i na podršci našeg puta ka euroatlantskim integracijama.

„Apsolutno podržavam vaš rad koji pružate kroz bilateralnu saradnju, prijedloge za poboljšanje saradnje, kao i saradnju u svakom vidu sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH. Moja su vam vrata otvorena za sve inicijative, a očekujem u narednom periodu poboljšanje i unapređenje naše saradnje u svakom segmentu“, istakao je ministar Helez.

Što se tiče aktivnosti saradnje sa NATO, ministar Helez se posebno zahvalio predstavnicima NATO zemalja za brzu implementaciju Odluke o odobrenom Paketu pomoći na prošlogodišnjem samitu NATO-a u Madridu u vrijednosti od 50 miliona eura, koji obuhvata devet projekata pomoći za odbrambeni sistem i tri projekta pomoći za sigurnosni sistem BiH.

„Pored zemalja koje nam već pomažu da unaprijedimo operativne sposobnosti OS BiH, pozivam i ostale zemlje NATO da razmotre mogućnost uključenja u implementaciju Paketa pomoći za BiH, kroz donaciju materijalno-tehničkih sredstava, odnosno da pruže pomoć u modernizaciji i razvoju OS BiH“, rekao je u svom obraćanju ministar Helez.

Nakon obraćanja ministra Heleza, informativni brifing izložio je pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović.

Predstavnici vojno-diplomatskog kora u BiH su upoznati sa najznačajnijim rezultatima rada MO i OS BiH u 2022. godini i sa aktuelnim dešavanjima u okviru NATO integracijskog procesa, težišnim aktivnostima i projektima u Ministarstvu odbrane za 2023. godinu, popuni, edukaciji i obuci personala, pitanju opremanja OS BiH i drugim aktuelnim pitanjima u MO BiH.

U ime Asocijacije vojno-diplomatskih predstavnika, prisutnima se obratio doajen brigadir Robertino Ciobanu, koji je izrazio zahvalnost ministru Helezu za upriličeni brifing i prijem, kao i kompletnom osoblju MO BiH na izvrsnoj saradnji i prijateljskoj atmosferi. Kazao je da Asocijacija VDP posvećuje veliku pažnju programima saradnje sa Ministarstvom odbrane BiH i podržava nastavak rada na svim projektima i proširenju saradnje sa vojno-diplomatskim predstavnicima u BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA