Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez u Operativnoj komandi OS BiH: „Ponosan sam na međuljudske odnose u OS BiH“

10.5.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez boravio je 10. maja 2023. godine u službenoj radnoj posjeti Operativnoj komandi Oružanih snaga BiH u bazi „Butmir“ kod Sarajeva.

Ministru Helezu glavni je domaći bio komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić sa svojim štabom i saradnicima. General Ilić je upoznao ministra sa težišnim aktivnostima i stanjem u okviru ove komande i potčinjenih jedinica. Ova komanda  u svom sastavu ima tri pješadijske brigade, Brigadu zračnih snaga i protivzračne odbrane, i Brigadu taktičke podrške, a čini je dvije trećine ukupnog kadrovskog sastava OS BiH.

Misija Operativne komande OS BiH podrazumijeva obučavanje i držanje u spremnosti visoko motiviranih profesionalnih snaga, sposobnih da u zadatom vremenu postupaju, podrže i po naredbi izvrše sve zadatke u BiH i izvan nje, radi ispunjenja obaveza propisanih Zakonom o odbrani BiH.

Tokom posjete, ministar Helez je istakao važnost definiranja prioriteta u situaciji ograničenih finansijskih izdvajanja i čestitao svim pripadnicima OK BiH na profesionalnom i primjernom izvršavanju zadataka na polju dostizanja operativnih standarda NATO saveza, pomoći civilnim institucijama u prirodnim nesrećama te međunarodnim posmatračkim misijama u Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

„Ponosan sam na stanje međuljudskih odnosa u OS BiH,“ rekao je ministar Zukan Helez. „Učinit ćemo sve da našem vojniku i dalje povećavamo materijalni status i olakšavamo posao.“

Istom prilikom, ministar Helez je u pratnji šefa Kabineta Salka Bebe i savjetnika iz kabineta zamjenika ministra obišao i Centar za obuku za operacije podrške miru (COOPM/PSOTC) u bazi „Butmir“, koje je jedno od vrlo rijetkih nastavnih centara izvan Sjevernoatlantskog saveza, koja imaju NATO certifikate. Komandant PSOTC-a brigadir Elvedin Omić predstavio je glavne aktivnosti centra, a ministar Helez je izrazio iskreno zadovoljstvo viđenim.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA