Vijesti

Ministar Helez razgovarao sa ambasadorom Murphyjem

11.5.2023

Ministar odbrane BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zukan Helez održao je radni sastanak sa američkim ambasadorom Nj.E. Michaelom J. Murphyjem danas, 11. maja 2023. godine.

Teme razgovora bile su bilateralne saradnja dviju zemalja, trenutne aktuelnosti u MO i OS BiH s posebnim naglaskom na implementaciji Pregleda odbrane BiH, Plana modernizacije OS BiH i Programa reformi BiH. Obostrano je konstatirano da je saradnja naše dvije zemlje na izuzetno dobrom nivou. Iskazana je zainteresiranost obje strane za nastavak i proširenje saradnje u oblasti odbrane, posebno na polju obuke i edukacije.

Ministar Helez i ambasador Murphy su izrazili zadovoljstvo današnjim donošenjem odluke Vijeća ministara BiH o nabavci novih američkih helikoptera za potrebe OS BiH. Ministar Helez se zahvalio ambasadoru Murphyju na svakoj vrsti pomoći i podrške Vlade SAD-a Bosni i Hercegovini, a posebno u oblasti odbrane koja je dokazana kroz dvadesetogodišnju saradnju OS BiH sa Nacionalnom gardom Marylanda.

Ministar Helez je najavio i ceremoniju obilježavanja 20 godina državnog partnerstva između BiH i Savezne države Maryland u junu ove godine.

Ambasador Murphy je ponovno naglasio opredijeljenost Vlade SAD-a za punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, kao i podršku na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

U pratnji ambasadora Murphya bili su i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Erich Adams i predstavnik Političkog odjela Ambasade SAD-a u BiH Michael Ahn, te šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA