Vijesti

Grčka iskreno podržava BiH na putu ka EU integracijama

12.5.2023

Ministar odbrane BiH Zukan Helez sa saradnicima razgovarao je 12. maja 2023. godine sa ambasadorom Grčke u BiH, Nj.E. Dimitriosom Papandreouom.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo zbog prilike da se razgovara o odnosima dvije zemlje i iskazana potreba za daljnjom i intenzivnijom bilateralnom i regionalnom saradnjom.

Naglašena je iskrena podrška Grčke Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlantskim integracijama.

Ministar Helez se zahvalio ambasadoru Papandreou na podršci i pomoći koju ova zemlja pruža Bosni i Hercegovini već duži niz godina, a posebno je istaknuta saradnja u oblasti edukacije i školovanja naših kadrova na vojnim učilištima u Grčkoj.

Razgovaralo se i o važnosti kandidatskog statusa BiH za pristupanje Evropskoj uniji, u čemu je Grčka kao članica EU imala značajnu ulogu, za što se ministar Helez posebno zahvalio ambasadoru Papandreou.

Na sastanku je naglašen značaj brzog formiranja vlasti na državnom nivou i usvajanja budžeta institucija BiH, kojim su izdvajanja za odbranu uvećana za oko 90 miliona KM, a što za posljedicu ima poboljšanje uslova života i rada u MO i OS BiH.

Ambasador Papandreou je istakao da BiH zbog svojih vrijednosti i specifičnosti, kao i svog multietničkog karaktera zaslužuje da što prije bude primljena u EU, jer i Evropa baštini slične vrijednosti koje bi prijemom BiH bile dodatno osvježene i osnažene.

„Grčka je država koja će istinski i iskreno uvijek biti uz Bosnu i Hercegovinu, uprkos kompleksnom političkom sistemu i pred BiH se otvara jedan lijep i čist horizont, koji obećava bolju budućnost za sve narode i građane ove zemlje“, kazao je ambasador Papandreou.

U pratnji ambasadora Papandreoua sastanku je prisustvovao brigadir Theocharis Thomaidis, vojni ataše Grčke u BiH, a ispred MO BiH sastanku su prisustvovali šef Kabineta ministra Salko Beba i šefica Kabineta zamjenika ministra za politiku i planove Danijela Bilić.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA