Vijesti

Ministar Helez primio predstavnike Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP)

12.5.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je u petak, 12. maja 2023. godine, u službenu posjetu u Sarajevu primio delegaciju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Gostujuću delegaciju predvodio je šef programa ICMP-a za Zapadni Balkan Matthew Holliday, koji je ministru Helezu predstavio aktuelne aktivnosti ovog programa u BiH.

ICMP osigurava saradnju vlada i drugih aktera u regiji na rješavanju problema nestalih osoba, uključujući odredbe za izgradnju institucijskih kapaciteta, podršku uključivanja šire javnosti i upućivanje na potrebu pravednosti u procesu pronalaženja nestalih. Također, ICMP pruža i tehničku podršku vladama u pronalaženju, ekshumaciji i identificiranju nestalih osoba širom regije.

Međunarodna komisija za nestale osobe rukovodi najboljim svjetskim kapacitetom za identifikaciju osoba na osnovu analize DNK. Do sada je uz ICMP-ovu pomoć identificirano više od 19.000 nestalih osoba iz cijelog svijeta.

Ministar Helez je istakao značaj ICMP-a za proces pomirenja i stabilnosti u BiH i regiji te izrazio svoju punu podršku i u kapacitetu dužnosti zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koju u ovom mandatu također obavlja.

Sastanku je prisustvovala i zamjenica šefa projekta ICMP-a za Zapadni Balkan Samira Krehić te šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA