Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez razgovarao sa ambasadorom Države Kuvajt u BiH Nj.E. Alkhurainejem

15.5.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, u ponedjeljak 15. maja 2023. godine, u službenu je posjetu primio ambasadora Države Kuvajt u BiH Nj.E. Zahera Alkhuraineja.

Sagovornici su razgovarali o mogućnostima razvijanja bilateralne saradnje ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja, kao i postupku potpisivanja sporazuma o bilateralnoj saradnji BiH i Kuvajta.

Ministar Helez je istakao da BiH nema otvorenih pitanja sa Kuvajtom te naglasio da će mu i na poziciji zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH jedan od prioriteta biti da se plan bilateralne saradnje čim prije formalizira. Istakao je kako su članstvo u NATO i Evropskoj uniji prioritet za BiH, ali da je BiH u svakom slučaju zainteresirana za saradnju sa  zemljama Bliskog istoka i Zаljeva.

On je upoznao ambasadora Alkhuraineja kako su Pregled odbrane i prateći plan razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH jedan od ključnih dokumenata na kojеm se zasniva daljnji razvoj OS BiH te pozvao ambasadora Kuvajta da i njegova zemlja pomogne u tome. Helez je zahvalio ambasadoru na pomoći u visini jednog miliona dolara, koju je Država Kuvajt dala Bosni i Hercegovini u vremenu velikih poplava 2014. godine. On je podsjetio i na činjenicu da je u Centru za obuku za operacije podrške miru (COOPM/PSOTC) OS BiH od 2015. do 2023. ukupno 12 pripadnika MO i OS Države Kuvajt učestvovalo na različitim kursevima. Naglasio je da se na tom iskustvu može zasnivati i buduća saradnja.

Ambasador Alkhurainej je istakao želju kuvajtskog naroda za što širom saradnjom sa Bosnom i Hercegovinom. Izrazio je uvjerenje da će se u tom smjeru nastaviti i nakon demokratskih izbora, koji su u Kuvajtu zakazani za 6. juni ove godine.

Sastanku je prisustvovao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba sa ostalim saradnicima.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA