Vijesti

Ministar Helez: MO i OS BiH će podržati realizaciju projekta „Mostar bez mina“

16.5.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sastao se 16. maja 2023. godine sa izvršnom direktoricom američkog Marshall Legacy Instituta (MLI), gospođom Elise Becker, s ciljem usaglašavanja aktivnosti na rješavanju preostalih minski sumnjivih područja, u okviru projekta „Mostar bez mina“.

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, između ostalih, prisustvovali su i zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić, direktor Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Saša Obradović, šef Civilne zaštite i vatrogastva Grada Mostara Arnel Voljevica, te savjetnica gradonačelnika Grada Mostara Ines Popovac Ćorić.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnoj realizaciji projekta „Mostar bez mina“, koji ima za cilj rješavanje minski sumnjivog područja veličine 21,5km2 na teritoriji grada Mostara, područja Hum, Brašina, Raštani i Šljeme, sa krajnjim ciljem stvaranja sigurnog okruženja za stanovništvo Mostara.

Ministar Helez je upoznao prisutne da je tokom svoje službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama u aprilu ove godine o pitanju deminiranja razgovarao i sa direktoricom razvojnih programa Instituta Marshall Legacy (MLI) Indreom Sabaliunaite i glavnim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Stanom Brownom. Tom prilikom ministar je upoznat sa uspješnom realizacijom projekta „Sarajevo bez mina“, koji je od 2019. do 2021. godine finansirala Vlada SAD-a, te je tom prilikom iskazan interes i molba da se u 2023. godini provede projekat „Mostar bez mina“.

U tom kontekstu, tokom današnjeg sastanka ministar Helez je naglasio da će „Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima, pružiti podršku u realizaciji projekta „Mostar bez mina“, te iskazao zahvalnost na podršci u realizaciji mnogih projekata Vladi SAD-a i ukazao na značaj sigurnosti, kako građana Mostara tako i turista koji posjećuju grad Mostar.

Izvršna direktorica MLI-a, gospođa  Becker, izrazila je očekivanja da će se i kroz projekat „Mostar bez mina“, po uzoru  na projekat „Sarajevo bez mina“, postići zavidni rezultati u čišćenju zagađenih područja minama, a sve na dobrobit i sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da su Oružane snage BiH od samog formiranja bile angažirane u operacijama humanitarnog deminiranja i da imaju kapacitete i sposobnosti na izvođenju deminerskih aktivnosti u BiH, predstavnici grada Mostara i BHMAC-a iskazali su potrebu za prioritetnim rješavanjem minski sumnjivih područja na području Mostara.

Na kraju sastanka, zamjenik ministra Galić zahvalio se Vladi SAD-a i Evropskoj uniji koji podržavaju ovakve programe, te je naglasio da će Oružane snage BiH dati svoj maksimum kako bi pomogli realizaciju projekta „Mostar bez mina“.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA