Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez primio ambasadora Države Katar u BiH Nj.E. Al-Khatera

16.5.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u službenu je posjetu primio 16. maja 2023. godine ambasadora Države Katar u BiH Nj.E. Sultana Bin Alija Al-Khatera.

Razgovarano je o mogućnostima uspostavljanja bilateralne saradnje ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja, te konstatirano da postoje zajednička stajališta i obostrani interes za uspostavljanje te saradnje, u cilju razvoja sveukupnih prijateljskih odnosa.

Ministar Helez je istakao važnost činjenice da je već iskazana spremnost da Država Katar podrži programe i planove koji bi kroz materijalne donacije doprinijeli povećanju opće sigurnosti u BiH. To se posebno odnosi na rješavanje viškova naoružanja i municije, povećanje sigurnosti vojnih skladišta, kao i za mogućnost podrške Katara donacijama za opremanje i modernizaciju Oružanih snaga BiH.

Helez je naglasio da su članstvo u NATO i Evropskoj uniji prioritet za BiH, ali da je u interesu BiH da razvija saradnju i sa zemljama Zaljeva. Istakao je kako vjeruje da će sadašnje Vijeće ministara BiH preduzeti korake u tom smjeru, uključujući i finaliziranje postupka za potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti odbrane.

U razgovoru su pozitivno ocijenjena dosadašnja zajednička iskustva, kada je visoka delegacija MO i OS BiH u dva navrata na poziv katarskog emira učestvovala na Međunarodnoj vojno-pomorskoj izložbi DIMDEX u Dohi, dok su u Centru za obuku za operacije podrške miru (COOPM/PSOTC) OS BiH do sada ukupno 32 pripadnika MO i OS Države Katar učestvovala na različitim kursevima. Također, zamjenik premijera i državni ministar odbrane Države Katar tokom 2018. godine je bio u službenoj posjeti BiH.

Ambasador Al-Khater je naglasio želju da se stvore okolnosti i da oficiri OS BiH odlaze na kurseve u Katar. Konstatirao je kako politički odnosi BiH i Katara čvrsto napreduju te izrazio nadu da će se ubrzo stvoriti i okolnosti koje će omogućiti veće katarske investicije u BiH.

Sastanku je prisustvovao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba sa ostalim saradnicima.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA